Читај ми!

Poslednji naslednik osmanskog prestola preminuo u 91. godini

Dundar Abdulkerim Osmanoglu, poslednji prestolonaslednik nekada silnog Osmanskog carstva, preminuo je kasno u ponedeljak u 91. godini, navodi se u izjavi porodice.

„Otac naše porodice i Osmanske dinastije, naš ujak šah Dundar Abdulkerim Osmanoglu preminuo je u sirijskom Damasku. Neka mu duša počiva u miru“, naveo je Orhan Osmanoglu, član porodice u objavi na Tviteru.

Osmanoglu je živio sam u Damasku, gde je i rođen nakon što su njegovi roditelji prognani iz Turske nakon ukidanja kalifata 1924. godine. Njegova supruga Jusra Osmanoglu umrla je 2017. godine, piše Dejli sabat

Potomci Osmanske dinastije koji su živeli u Turskoj dugo su nastojali da dovedu krhkog člana dinastije iz Sirije, koja je prekinula veze sa Turskom usred rata.

Osmanoglu je unuk šaha Mehmeta Selima Efendija, sina Abdulhamida Drugog, legendarnog osmanskog sultana zaslužnog za produžavanje opstanka Osmanskog carstva, koje je krajem 19. veka bilo daleko od svojih slavnih dana. 

Kao najstariji član, bio je glava porodice sultanovih unuka od 2017. godine kada je preminuo Osman Bajazit Osmanoglu, sin Ibrahima Tevfika, koji je bio unuk sultana Abdulmecida Prvog.

Potomci osmanske dinastije bili su prinuđeni na rasejanje po svetu nakon raspada carstva i poslati su u izgnanstvo 1924. godine

Sredinom 20. veka, preciznije 1952. godine, žene iz dinastije su amnestirane, a muškarcima je dozvoljen povratak u Tursku 1974. godine.

Ipak, malo njih vratilo se u Tursku, jer je većina njih nakon višedecenijskog boravka u inostranstvu već izgradila uslove za drugačiji život. 

Osmanogluov otac, Mehmed Abdulkerim Efendi, nastanio se u Bejrutu, u Libanu, tokom izgnanstva članova dinastije, a zatim se preselio u Damask, gde je umro 1935. godine. Iza njega je ostalo njegovo dvoje dece i supruga. 

Brat Dundara Abdulkerima Osmanoglua Harun vratio se u Tursku 1974. godine i živi u Istanbulu. 

Osamdeset osmogodišnji Harun Osmanoglu sada će biti nova glava osmanske porodice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво