Čitaj mi!

Šerbedžija: Mira Furlan je bila prava heroina – ranjiva, a jaka

Mira Furlan je bila velika i pravedna žena i jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je za RTS glumac Rade Šerbedžija, opisujući je kao heroinu koja je pretrpela mnoge udarce, ali ipak izašla kao pobednik.

Šerbedžija je o prijateljstvu sa Mirom Furlan, koja je jutros preminula u 66. godini, rekao da su se dok su oboje živeli u Los Anđelesu često viđali i družili, ali se to proredilo od kada se vratio ovde.

„Dugo je bolovala, neizlečivo i teško. Svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan bila jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije“, istakao je proslavljeni glumac.

Prisetio se i koliko je bila emotivna i ranjiva.

„Kad smo otvarali Julisis teatar, zvali smo je da dođe da glumi. Bila je oduševljena, ali se nije usudila doći. Bila je isuviše ranjena. Kao prava heroina, bila je istinoljubiva i nepravedno je doživela mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista“, rekao je Šerbedžija.

Prema njegovim rečima, sve je to izdržala i vratila se u Hrvatsku 2002. godine, odigrala Medeju i svi su je oduševljeno dočekali i nije bilo nijedne negativne kritike.

„Mira je bila velika i pravedna žena. Bila je levičarka i socijalista. Bila je briljantna glumica i osoba. Svi su je voleli, od publike do drugih glumaca i reditelja – što je i dokazala kada je otišla, pobegla od strašnog rata i uspela da u SAD napravi karijeru“, istakao je Šerbedžija.

Sve to je postigla uz pomoć svoje velike ljubavi i čoveka koji joj je bio oslonac u životu, reditelja Gorana Gajića.

„Bio je najčvršća stena za koju se, tako plaha i nežna, držala i održala u ovom našem okrutnom svetu“, rekao je Šerbedžija.

O njenoj glumi, Šerbedžija je imao samo reči hvale – od Glorije i Medeje do brojnih filmskih uloga. Prekrasan partner i božanstvena glumica, zaključio je Šerbedžija.

 

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 22. jan 2021, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

Re. Mira je sa ruzicom sokic i nedom, vredela nesto.

Možda ste se samo pogrešno izrazili: "...vredela nešto...", ali mora vam se reći da su Furlan, Sokić, Arnerić ... upravu bile baš u "grupi" najboljih!
Doduše, ta je "grupa" bila cela plejada, sve samih bisera - koji od kojega ... sjajniji!
To je neponovljivo vreme, neponovljivih ličnosti.
Svaka je od tih ličnosti imala nešto posebno i karizmatično.
Biti njihov savremenik - bila je velika sreća i čast od strane Stvaraoca.

(petak, 22. jan 2021, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

Мира Фурлан

Почивај у миру краљице.

(petak, 22. jan 2021, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Mira...

Zao me je nje, bila je jako dobra glumica. Umrla je u 65.god. usledkom , virusa...West-Nil-virus. saucesce Familiji.

(petak, 22. jan 2021, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Mira je sa ruzicom sokic i nedom, vredela nesto.

Neka joj je laka zemlja, imala je cast glumeti sa najboljima bivse jugoslavije. Neka pozdravi tamo nase velikane.

(petak, 22. jan 2021, 14:13) - Srdjan Pesic USA [neregistrovani]

Mirno spavaj

Kakva strasna vest. Secam se kao danas, a bilo je to pre 30 godina. Sedeli smo u salonu JDP-a i pricali o nasem zajednickom svetu koji se rusio pred nasim ocima. To necu nikada zaboraviti. Zbogom Miro, mirno spavaj, sada ti niko ne moze nista.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">