Čitaj mi!

Asanž se žali na uslove u zatvoru tokom pandemije

Džulijan Asanž kaže da su on i drugi zatvorenici u zatvoru „Belmarš“ zatvoreni u ćelije, pošto je zabeleženo više slučajeva zaraze koronavirusom u njegovom bloku.

Osnivač „Vikiliksa" rekao je da su zatvorenici u londonskom zatvoru dobili obaveštenje o tome da je u tom objektu nekoliko pozitivnih slučajeva kovida 19. 

Svim zatvorenicima i osoblju biće urađena analiza briseva da bi se utvrdio tačan broj zaraženih.

Dodao je da ima je sada zabranjeno da vežbaju i da se tuširaju. Zatvorenici jedu izolovani u svojim ćelijama.

Asanž je u zatvoru Belmarš poslednjih godinu i po dana i čeka presudu o ekstradiciji u SAD.

Suočava se sa 18 optužbi, uključujući zavere za hakovanje računara i zaveru za dobijanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj odbrani.

Navodno je u zaveri sa Čelzijem Meningom planirao da „razbije" lozinku na računarima američkog Ministarstva odbrane. 

Preti mu kazna do 175 godina zatvora ako bude osuđen za krivična dela špijunaže u SAD.

Asanž, rođen u Australiji, izbegava ekstradiciju od aprila 2019. godine, kada je sproveden iz ambasade Ekvadora u London, nakon što mu je Ekvador ukinuo status azila.

Presuda se očekuje 4. januara naredne godine.

„Držanje Džuliana u strogom zatvoru u Velikoj Britaniji, i njegova izloženost smrtonosnom virusu, uz razdvojenost od njegove porodice, ne samo da je surovo, već vređa britanske vrednosti i samu demokratiju", izjavila je njegova partnerka Stela Moris, majka njihovo dvoje dece.

S druge strane, portparol zatvorske službe rekao je da su uvedene „dodatne mere bezbednosti nakon niza pozitivnih slučajeva".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">