Čitaj mi!

Preminuo Milan D. Špiček, voditelj i urednik Radija 202

Voditelj „Ponoćnog bioskopa“ i emisija „Medalja 202“ i „Krug 202“, Milan D. Špiček, preminuo je u Beogradu. Špiček je bio filmski kritičar i autor nekoliko knjiga o filmu. Sahrana je u sredu 28. oktobra, u 14 časova na Topčiderskom groblju.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u rodnom Beogradu. Novinarstvom se bavio od srednje škole. Tokom duge karijere, Špiček je prošao put od novinara do glavnog i odgovornog urednika Radio Beograda 202.

Filmskom kritikom bavi se od 80-ih godina, kada je počeo da vodi i uređuje kultnu emisiju Ponoćni bioskop.

Izveštavao je s brojnih domaćih i inostranih filmskih smotri, a učestvovao je u stvaranju Filmskog festivala u Herceg Novom. Intervjuisao je mnoge ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, a pre svega filma - kao što su Frensis Ford Kopola, Robert de Niro, Đina Lolobriđida i druge.

Bio je selektor Leskovačkog međunarodnog festivala filmske režije.

Osim filmske kritike, oprobao se i u glumi, a imao je epizodne uloge u ostvarenjima Rana jesen Tome Janjića, Dečak iz Junkovca Dejana Zečevića, Ptice koje ne polete Petra Lalovića i Mesec nad Beogradom Dragana Kresoje.

Autor je i četiri knjige vezane za film – Herceg Novi ljubavi moja, Lepotica i zver, Niko nije savršen i Kuvarni glumci.

Svoj prvi roman Heklanje uz vetar izdao je 2015. godine. Poslednjih godina pisao je kolumne u dnevnom listu Danas.

Oprobao se i kao scenarista i reditelj u filmu Lepo vreme za mlad grašak, Puriša 2009. godine.

Dobitnik je velikog broja nagrada, a nosilac je i nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. okt 2020, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

...

...otišao je još jedan deo mene...u nepovrat...a vi , da li ste "bibazirali" od jutros?...visoki, plavi i atletski građeni...ali ostaje trag, neizbrisiv, koji traje dok ima nas koji još pamtimo njegov glas...

(ponedeljak, 26. okt 2020, 20:57) - Devla [neregistrovani]

Одлазе

Неумитно, један по један, одлазе људи који су обележили једну епоху и уз које су се наше генерације формирале као личности. Од њих смо учили да размишљамо, формирали своје укусе и поставили свој систем вредности.
Неки други заузимају њихово место, али ми се чини да они нису толико аутентични, оригинални и непоновљиви. Полако нас гута сивило.