Читај ми!

Na Pikasov rođendan - posebna premijera u „Ateljeu 212"

Premijera drame „Jedan Pikaso", zakazana je za 25. oktobar u „Ateljeu 212“, u 20 sati. Život i vreme u kome je živeo slavni slikar, publici će pokušati da dočaraju Tihomir Stanić i Sofija Juričan.

Biografski detalji se u predstavi prepliću sa istorijskim činjenicama, ali u ovom komadu, našlo se prostora i za zamišljene susrete i događaje. 

„To je jedna duodrama. Džefri Hačer je pisac, a Erol Kadelj je režirao. Igrana je pre sedam osam godina u Bosni i Hercegovini, tu su Selma Spasić i Meto Jovanovski su igrali taj komad", rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, glumac Tihomir Stanić.

Dodaje da se radnja odvija jedne noći uoči Pikasovog rođendana. Veliki umetnik inače je rođen 25. oktobra. Pretpremijera komada će biti baš na taj dan.

„Pikasa privode u Parizu, koji su okupirali Nemci. Jedna predstavnica nemačkog ministarstva kulture pokušava da se, te večeri, dokopa jednog njegovog crteža koji Nemci nameravaju javno da spale, kao dekadentnu i nakaznu umetnost", ispričao je Stanić koji tumači lik slavnog Pikasa.

Naglašava da je reč o vrlo važnoj temi. U brojnim društvima, kaže, postoji potreba za obračunavanjem sa umetnošću, što je opasna stvar na koju treba ukazati, a, kako smatra, - ova predstava je jedna od prilika za to.

Sofija Juričan tumači ulogu istoričarke umetnosti - gospođe Fišer, koja Pikasa podseća na ljubavnicu Doru Mar, ranije Marković.

„Uloga je vrlo interesantna i ne mogu da otkrijem sada ko je zapravo gospođica Fišer, to se otkriva na kraju komada, pa bih volela da to publika sazna kada bude došla, u tih 110 ljudi, koliko može 'Atelje 212' da primi. Svakako je kompleksna uloga. Pikaso je sam po sebi bio jedna neodoljiva ličnost, i kao umetnik. Onda jedna istoričarka umetnosti ima najteži mogući zadatak, a to je da zajedno sa njim, ili uz njegovu pomoć spali bilo koje njegovo delo", otkrila je Sofija.

Komentarišući rad sa kolegom druge generacije kaže da „glumci nemaju godine" i da su njih dvoje „ista generacija". Dodaje da je posebno srećna što scenu deli upravo sa Tihomirom Stanićem, što joj je „mnogo pomoglo u zanatskom smislu".

„Za prvu Sofijinu ulogu, tekst je pisala moja supruga", dodao je Stanić. Kaže da je najvažnija stvar u glumi partner, koji je uvek u pravu.

„To tvrdim i jedino se tako može igrati. I kad nije u pravu, partner je u pravu. Partner je uvek u pravu - to je moj kredo glumački. Naročito kada se uspostavi ta atmosfera, kad se ljudi znaju, kada se uspostavi odnos poverenja, prelije se prijateljska atmosfera i na publiku", kaže Stanić i dodaje da je neuporedivo lepše kada glumac radi sa nekim u koga ima poverenje i koga poznaje.

Posle premijere 25. oktobra, prva repriza je 26. oktobra. Nakon toga, predstava se izvodi i 12. i 26. novembra.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи