Читај ми!

Muzičar Kit Džeret suočava se sa budućnošću bez klavira

Džez pijanista otkrio je da ima zdravstvene probleme zbog kojih je malo verovatno da će ikada više nastupiti u javnosti.

Poslednji put kada je Džeret imao nastup, bilo je to u Karnegi holu 2017. godine, kada ga je publika dovela do suza. 

Kit Džeret je jedan od najdarovitijih pijanista modernog doba, džez umetnik koji „u prstima" ima ogromno bogatstvo klasične muzike.

Trebalo je da se vrati u Karnegi sledećeg marta na još jedan solistički recital, ali taj nastup je iznenada otkazan, zajedno sa drugim najavljenim nastupima.

Tada je njegova dugogodišnja izdavačka kuća ECM saopštila je da razlog leži u zdravstvenim problemima, ali bez detalja. Prošle su skoro tri godine, i zvaničnog obraćanja o Džeretovom stanju nije bilo.

Ali ovog meseca, Džeret (75) prekinuo je tišinu, jasno rekavši šta mu se dogodilo. Bio je to moždani udar krajem februara 2018. godine, praćen još jednim u maju. Malo je verovatno da će ikada više nastupiti u javnosti.

„Bio sam paralizovan. Moja leva strana je i dalje delimično paralizovana. Mogu da hodam sa štapom, ali trebalo je puno vremena za to, trebalo je godinu dana ili više", rekao je za Njujork tajms u telefonskoj izjavi.

Tokom oporavka, jedno vreme je boravio u bolnici. Kaže, sporadično je svirao na klaviru, ali jednom rukom. Rekao je i da, kada je nedavno probao da odsvira neke poznate melodije u svom matičnom studiju, otkrio da ih je na žalost, zaboravio.

„Ne znam kakva bi trebalo da bude moja budućnost", dodao je. „Trenutno se ne osećam kao pijanista. To je sve što mogu da kažem o tome", zaključio je kratko umetnik.

„Ali kada čujem da neko svira klavir, to me na neki način veoma frustrira. Kad čujem Šuberta i neke laganije note, to mi je dovoljno... To me podseti da ja to sada više ne bih mogao. I neću ni moći. Najviše što se od mog oporavka očekuje je da ću jednog dana moći da držim šolju u levoj ruci", rekao je Kit Džeret.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи