Kim Kardašijan osudila „agresiju Azerbejdžana“: Pomozite, Jermenija je napadnuta

Rijaliti zvezda Kim Kardašijan Vest, koja je poreklom Jermenka, urgirala je na međunarodnu zajednicu i Belu kuću da preduzmu diplomatske mere da bi se smirile tenzije koje su eksalirale između Jermenije i Azerbejdžana.

Sukob između dve države ponovo je izbio tokom vikenda u regionu Nagorno Karabaha. Na toj teritoriji se nalazi republika Arcah, koju Azerbejdžan smatra delom svoje teritorije, ali koja je većinski naseljena i pod punom kontrolom lokalnog jermenskog stanovništva.

„Jermeni u Arcahu su napadnuti. Molimo se za hrabre muškarce i žene koji rizikuju svoje živote da bi zaštitili Arcah i Jermeniju. Vesti obmanjuju, to nisu okršaji“, napisala je Kim Kardašijan, čija armija pratilaca na društvenim mrežama broji stotine miliona ljudi.

Supruga poznatog repera i producenta Kanjea Vesta istakla je i da je Jermenija žrtva ničim izazvanog napada Azerbejdžana i predvidljive kampanje dezinformacijama, jer Azerbejdžan blokira društvene mreže i medije osim za širenje propagande.

Kim Kardašijan, koja je zajedno sa suprugom u dobrim odnosima sa Donaldom Trampom, pozvala je Belu kuću i Kongres da osude „azerbejdžanski napad na Arcah“.

„Potrebni su nam međunarodni posmatrači da istraže i pozovu na diplomatske mere koje će sprečiti nepotrebnu eskalaciju i tragediju“, napisala je Kim Kardašijan, apelujući da SAD odmah prekinu da šalju vojnu pomoć Azerbejdžanu koja se koristi protiv Jermena i da upozore Tursku da prestane sa slanjem oružja i boraca Bakuu.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 29. sep 2020, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Vidim da se ovde ne razume pojam monofizitstvo

pa reših da podsetim da su sve Orijentalno-pravoslavne crkve, koje se pogrešno nazivaju monofizitskim, 1990. godine izrazile jedinstvo sa svim pravoslavnim patrijaršijama u svetu, osim sa Jerusalimskom, koja postoji samo de jure. Dake, pravoslavne.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Jermeni su

jedan veoma napaćen mirni pravoslavni narod. Nekadašnja teritorija Jermenije prevazilazi današnje granice, vremenom su nadirući Turci rasparčavali teritoriju, ubijali ili asimilovali narod. Poslednji i najgori atak na Jermene bio je početkom dvadesetog veka, zvanično okarakterisan kao genocid, koji je izbrisao jermensko stanovništvo sa teritorije današnje Turske. Toliko stravičan da je Rusija morala vojno da se uključi i razreši situaciju.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 16:02) - глас разума [neregistrovani]

Много је неразумевања тог конфликта

Као прво Стаљин је 1923. Нагорно Карабах поклонио совјетској републици Азербејџан, не Јерменији, али то није било много битно све до пред распад СССР, када се већ осећало да ће републике прерасти у државе и тиме Јермени из Н. Карабаха остати као острво у Азебрејџану. Након рата 1988.-1994. године Јермени су успели припојити и територију измећу Јерменије и Н.Карабаха да би имали копнену везу са тим простором. Јерменија је прва православна земља, први који су православно хришћанство прихватили за своју државну религију. Али Србија и Срби имају одличне односе и са Азербејџаном, тако да је наш интерес ту да се прилике смире и зараћене стране седну за преговарачки сто и изнађу најбоље могуће решење за обе стране. Не требамо се мешати у конфликт наших пријатеља, али им увек бити на располагању за помоћ у преговорима, јер наш је интерес да завлада мир међу обе стране, јер су нам и једни и други доказани пријатељи.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Ох , како си мудар !

Јермени нису православни , него монофизити , следбеници јеретика Диоскора. Њихова "црква" није уопште у хијерајхији православних цркава.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Jesu li pravoslavni. ili nisu?

Jermeni su monofiziti. "Prva jeres", otpala od glavne grane hriscanstva u petom veku, posle cetvrtog vaseljenskog sabora u Halkedonu. Jos na prvom saboru u Nikeji hriscani su se dogovorili da Isus ima dvojnu, ljudsku i bozansku prirodu (covek je umro na krstu, bog je vaskrsao). Strogo doktrinarno govoreci, kada ne bi bilo ljudske prirode Isua, onda ni zrtve na Golgoti ne bi bilo. Mnogi istocni hriscani nisu mogli da se sloze sa ovim grcko-rimskim tumacenjem, pa su se odvojili i formirali svoje paralelne dijeceze i eparhije. Oni tvrdo veruju da ljudska priroda Isusa ne postoji, on je za njih samo bog. Bili su ostro progonjeni sledeca dva veka od strane vizantijskih careva, dok ta teritorija nije pala pod islamsku vlast. Kalifat je nudio vise verkih sloboda od istocnog rimskog carstva i mnogo vise privilegija onima koji predju u islam. Vecina monofizita rado je presla u islam i prigrlila privilegije. Od onih koji nisu ostale su nam jermenska, koptska, etiopska i asirska crkva. Definitvno, to nisu pravoslavni hriscani, jer se pod pojmom pravoslavan podrazumeva samo onaj koji sledi obred vizantijskih careva. Striktno doktrinarno gledano, nama su katolici po ucenju najblizi. Ali su nam po obicajima i stradanju za veru monofiziti blizi, te su nam sve jedno draga braca.

(ponedeljak, 28. sep 2020, 14:10) - Jermeni jesu pravoslavci [neregistrovani]

Pravoslavlje

Jermeni pripadaju Pravoslavnim crkvama, odnosno Jermenska pravoslavna crkva je orijentalno-pravoslavna, oni za razliku od nas ne prihvataju sve odluke vaseljenskih sabora, konkretno nisu prihvatili odluke Halkidonskog sabora, ostali su da zastupaju svoje Monofizitsko shvatanje hriscanstva, inace radi pojasnjenja, Monofiziti, od grcke reci Mono sto znaci jedan i Fizios sto znaci priroda. Zastupaju shvatanje-verovanje da u Gospodu Isusu Hristu nije bilo dve prirode, Bozanska i Ljudska, kako recimo mi verujemo, vec samo Bozanska. Oni imaju drugacije hristolosko ucenje i u tome su odvojeni ali su idalje deo pravoslavnog sveta, i nalaze se u hijerarhiji Pravoslavnih crkava, cak mislim da su u toj hijerarhji ispod Srpske Pravoslavne Crkve, koja se nalazi odmah ispod Ruske. Dok su prvih 5 pravoslavnih crkava, zapravo stare vizantijiske patrijarsije, 1. Carigradska odnosno Vaseljenska kao glavna, 2. Aleksandrijiska, 3. Antiohijska, 4. Jerusalimska, 5. Ruska, 6. Srpska, itd...

(ponedeljak, 28. sep 2020, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Ipak

Jermeni su pravoslavan narod , nisu muslimani ni katolici

(ponedeljak, 28. sep 2020, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

Naravno da su pravoslavci

I prva nacija koja je hriscanstvo uzela kao drzavnu religiju. ''Over 93% of Christians in Armenia belong to the Armenian Apostolic Church, which is in communion only with the churches comprising Oriental Orthodoxy—of which it is itself a member. ''

(ponedeljak, 28. sep 2020, 13:19) - Gastarbajtovanje [neregistrovani]

Uoznao sam bračni par iz Jermenije:

"Drago nam je, i mi smo orthodox!"

(ponedeljak, 28. sep 2020, 13:15) - Protivnik lupanja! [neregistrovani]

" Armenija je najstarija kršćanska zemlja."!

Malo li je!?