Dama francuske šansone Žilijet Greko preminula u 94. godini

Francuska glumica, model, vatrena levičarka i legenda šansone Žilijet Greko, čija je karijera trajala više od 50 godina, preminula je u 94. godini.

„Žilijet Greko je umrla okružena porodicom u svom domu koji je toliko volela. Živela je život kao niko drugi“, saopštila je porodica za agenciju AFP.

Greko je pevačku karijeru okončala 2016. kada je doživela šlog, a iste godine je izgubila i ćerku jedinicu Lorens Mari.

„Strašno mi nedostaje. Pevanje je razlog mog življenja“, rekla je za časopis Telerama u julu.

Greko je bila legendarna pojava postratnog radikalno šik Pariza i otelotvorenje boemskog života.

Bila je bliski prijatelj, konfidant i muza velikana poput Žan-Pol Sartra i Alberta Kamija i drugih pripadnika takozvane  Leve obale – pariskog umetničkog, filozofskog i intelektualnog jezgra.

Postala je ikona Pariza recitujući stihove pesničkih veličina poput Žaka Prevera i Borisa Vijana i pevala šansone Žaka Brela i Serža Gensburga. Najpoznatije šansone koje je pevala su Parlez-moi d'amour, Paris Canaille, Accordeon i Je suis comme je suis.

Ostvarila se i kao glumica i model. Bila je ljubavnica holivudskog producenta Derila Zanuka i džez legende Majlsa Dejvisa.

Levičarka koja je volela život

Greko je rođena 7. februara 1927. godine u Monpeljeu, ali je odrasla u Bordou kod babe i dede nakon što su se njeni roditelji razveli.

Tokom Drugog svetskog rata, oba roditelja su joj bila aktivna u pokretu otpora. Uhapšena je sa 16 godina nakon što su joj sestru i majku odveli u koncentracioni logor. Iskustva iz rata su joj učvrstila levičarske poglede na svet od kojih nikada nije odustala.

Prepuna kreativne energije, posle rata brzo je stekla status ikone Pariza. Rani uspesi kao kabare umetnice omogućili su joj seriju nastupa u pariskoj Olipmiji 1954. godine.

Nekoliko godina pre toga započela je i filmsku karijeru, koja je odvela sa druge strane Atlantika i u naručje holivudskog producenta Zanuka.

Iako nikada nije postala velika filmska zvezda, ipak se probila i u sedmoj umetnosti i postala popularna zbog uloge u francuskoj detektivskoj seriji Belfegor.

Proterana je iz Čilea 1981. godine jer je na koncertu pevala pesme koje je diktatorski režim Augusta Pinočea zabranio.

Kao i sa svim ostalim, vodila je dinamičan ljubavni život. Posle duge veze sa legendom džeza Majlsom Dejvisom, Žilijet Greko je nekoliko puta ulazila u bračne vode.

Tri puta se udavala. Prvi put za glumca Filipa Lemera, pa za Mišela Pikolija i konačno za Žerara Žuanea, pijanistu Žaka Brela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво