Читај ми!

Rada Đuričin: I dalje imam tremu

Na pragu još jedne pozorišne sezone, koja dolazi nakon duže pauze nego što su publika i glumci navikli, Rada Đuričin najavljuje tri predstave u kojima ima igra. Jedna od njih je komad „Vasa Železnova i drugi“ Maksima Gorkog u kojem je, pre četiri decenije, 86-godišnja glumica već igrala. Uprkos ogromnom iskustvu, Rada priznaje da treme ima i pred ovu premijeru.

Narodno pozorište u Beogradu slavi 150 godina postojanja. Sezonu u sredu, posle duge pauze izazvane epidemijom, otvara Vasa Železnova i drugi Maksima Gorkog. U njoj glumi jedna glumica, koja je ulogu u ovom komadu imala i pre više od 40 godina – Rada Đuričin. 

„Sa velikim zadovoljstvom hoću da najavim ovu našu predstavu i premijeru sa kojom počinje pozorišni život u Beogradu. Svi smo se zaželeli već da igramo, a i publika naša željna je da uđe u pozorišta, da uđe u bioskope, sve ono što već dosta dugo nije bilo moguće“, kaže proslavljena umetnica gostujući u Beogradskoj hronici.

Predstava je spektakl u kojem učestvuje 20 ljudi, što, u vreme koronavirusa, može da bude otežavajuća okolnost kod organizovanja proba.

Glumica ističe da se razlika osećala već na samom ulazu u pozorište gde stoji osoba koja svima meri temperaturu, a odmah do je bila bočica sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

„Svi smo imali maske u toku proba, neko je mogao da izdrži duže, neko manje. Svakako, bilo je drugačije nego što je inače“, objašnjava Rada Đuričin.

Strah od koronavirusa nestaje kad počne proba 

Komentarišući strah od koronavirusa koji je kod nekih bio prisutan, nagrađivana umetnica ističe da njega nije bilo u njenom kolektivu: „Onog momenta kad počnemo da glumimo, uopšte se više niko i ne seti korone, potpuno bude normalna situacija. Sa velikim zadovoljstvom, srećni što možemo da igramo, guramo skroz, celu probu“.

Predstava Vasa Železnova i drugi, Maksima Gorkog svevremena je, objašnjava Rada, jer se bavi porodicom, odnosima u porodici i onim što to prati i u pozitivnom i u negativnom smislu, a to je večno.

„Pre 42 godine tu je bila Ljiljana Krstić, tada sam ja igrala Anu Zaharovnu, njenu ćerku, a sada tu ulogu igra Ljiljana Blagojević. Nas ima oko 20, tu je velika grupa mladih, sjajnih glumaca i momaka i devojaka. Zaista sa uživanjem sarađujem sa njima“, istakla je 86-godišnja glumica.

I posle svega treme ima 

Gošća Beogradske hronike priznala je da i posle decenija na sceni i pored ogromnog iskustva i dalje ima tremu: „Po prirodi svojoj sam tremaroš, što mi je jako žao jer je mnogo lakše kad si bez treme, ali naravno, to se prevazilazi, a s obzirom na to da sam ja toliko dugo u ovom poslu i smešno je da to kažem“. 

I druga pozorišta pripremaju premijere. Đuričin najavljuje predstavu koja će biti komentar Ljubiše Ristića na roman Veliki pad Petera Handkea.

„Tu ću se i ja pojaviti i radujem se toj saradnji. Volim atmosferu u 'Šećerani' gde ima tako mnogo mladog sveta željnog da igra, glumi“, naglasila je glumica.

Jedna od poslednjih uloga koje je imala pre koronavirusa je u predstavi o Koko Šanel Mala crna haljina Vjere Mujović. 

Rada Đurićčin pozvala je publiku da pogleda ovaj komad 25. septembra uz napomenu da je samo 30 karata predviđeno za prodaju zbog smanjenog kapaciteta prostora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво