Tim Kuk, direktor Epla – autsajder koji se priključio društvu milijardera

Devet godina otkako je Stiv Džobs odstupio sa čela Epla i na to mesto postavio Tima Kuka, akcije kompanije vrede više nego ikad – a isto tako i Kuk koji je uspeo da se upiše na listu odabranih milijardera.

Cena akcija „Epla“ je porasla skoro za pet odsto prošle nedelje. Kompanija koju je Stiv Džobs osnovao pre 44 godine u kući svojih roditelja u Kaliforniji, ostvarila je vrhunac na berzi od skoro dva biliona dolra, a u trenutku Džobsove smrti vredela je oko 350 milijardi.

Pored toga, direktor Epla, Tim Kuk, se u međuvremenu pridružio jednom od najelitnijih klubova izvršnih direktora koji zapravo nisu osnovali neku kompaniju, već njome rukovode i njegova neto zarada je premašila milijardu dolara, prema proračunima Blumbergovog indeksa milijardera.

Kuk je 2015. godine izjavio da namerava da pokloni većinu svog bogatstva i još tada je poklonio akcije u vrednosti od milion dolara. Ukoliko i dalje bude nastavio da poklanja, možda će izgubiti mesto na listi milijardera. Portparol kompanije „Epl“ je odbio da komentariše ove navode.

Kukov ulog je mali u poređenju sa osnivačkim mamutskim pozicijama koje imaju Bezos, Zakerberg ili Ilon Mask u svojim kompanijama, ali i pored toga uspeo je da se plasira u društvo odabranih.

„Eplove“ akcije se široko distribuiraju između različitih investitora i rukovodilaca, tako da je kompanija koja važi za najvećeg proizvođača novca na svetu, proizvela vrlo malo milijardera među zaposlenima.

Kada je Džobs u avgustu 2011. godine odstupio sa čela „Epla“, a ubrzo potom i umro, Kuk je u više navrata obavljao funkciju privremenog izvršnog direktora. Međutim, investitori i analitičari nisu bili sigurni da će on biti u stanju da unapređuje kompaniju kao njen osnivač.

No, iako „Epl“ u poslednjoj deceniji nije plasirao nijedan revolucionarni proizvod, kompanija je i dalje veoma uspešno poslovala, te je Kuk demantovao strahovanja akcionara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи