Preminuo Alan Parker, reditelj „Ponoćnog ekspresa“

Britanski filmski reditelj koji će ostati upamćen po filmovima „Ponoćni ekspres“, „Bagzi Maloun“, „Misisipi u plamenu“, „Evita“, preminuo je u 77. godini.

Vest o smrti poznatog britanskog sineaste Alana Parkera saopštio je njegov publicista koji je naveo da je „Parker preminuo posle duže bolesti“.

Parker, koji je rođen 1944. godine u Londonu, proslavio se najpre u reklamnoj industriji, a tek kasnije je ušao u svet filma i odlučio se za režiju, piše britanski Gardijan.

Njegov debitantski rad Bagzi Maloun bio je ostvarenje ambicije prema velikom platnu koja je u njemu tinjala. Bila je to ideja osuđena na propast. Ipak, uprkos gangsterskom filmu u kojem su letele pite od pene za brijanje, privukao je pažnju Holivuda i dobio je zadatak da režira Ponoćni ekspres, po scenariju Olivera Stouna. 

Usledila je nominacija za Oskara, kao i niz veoma uspešnih ostvarenja među kojima je bilo više filmova u kojima je muzika bila osnova - Fame, Pink Floyd - The Wall

Na listi onih sa kojima je sarađivao bili su Bob Geldof, Madona, Albert Fini, Dajan Kiton, Robert de Niro, Nikolas Kejdž, Emili Votson.

Druga nominacija za Oskara za režiju stigla je zahvaljujući filmu Misisipi u plamenu.

Mjuzikl o Eviti Peron, sa Madonom u naslovnoj ulozi, snimio je 1996. godine.

Filmovi koji su uticali na to da za Alana Parkera čuju u svim krajevima sveta su doneli svetsku slavu su i Nema ljutnje, Evakuisani, Anđeosko srce, Život Dejvida Gejla.

Osim nominacijama Američke filmske akademije, Parkerov rad dobio je priznanje i u vidu osam nominacija za nagradu BAFTA, te tri za Zlatni globus.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво