Umro gitarista Piter Grin, osnivač grupe Flitvud Mek

Autor čuvenih kompozicija „Albatros“ i „Blek medžik vuman“ umro je u 73. godini saopštio je njegov advokat u ime porodice.

Piter Grin rođen je u istočnom Londonu i muzički se oblikovao svirajući bluz.

Posle kraćeg sviranja sa Bluzbrejkerima Džona Mejla 1967. je odlučio da sa Mikom Flitvudom i Džonom Mekvajem osnuje bend koji su nazvali „Piter Grins Flitvud Mek".

Grin je bio pevač, gitarista i glavni autor benda koji je predstavljao drugi talas britanskog bluza.

Bend se proslavio instrumentalom „Albatros", pesmama „Ou, vel" i „Blek medžik vuman" koja je kasnije proslavila Karlosa Santanu.

Krajem šezdesetih članovi benda primetili su promene u Grinovom ponašanju koje su verovatno bile posledica LSD-ja koji je uzimao.

Kada je to uzelo maha dijagnostifikovana mu je šizofrenija i on je otišao iz benda da bi neko vreme svirao sa drugima, na kratko se vraćao u Flitvud Mek da bi ih podržao na turneji i u studio sve do polovine sedamdesetih.

Stanje mu se pogoršalo, vreme je provodio u mentalnim ustanovama, lečili su ga elektrošokovima i osamdesetih se konačno vratio muzici, ali to više nije bio onaj Piter Grin kakvog ga je publika pamtila.

Sa bendom „Piter Grins Splinter grup" snimio je devet ploča, ali mu je karijera trpela zbog promenljivog raspoloženja uzrokovanog lekovima.

Umro je mirno, u snu, u svojoj kući u Eseksu, saopštila je porodica. 

Iza sebe je ostavio kćerku Rouzbad, rođenu 1978.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво