Slavni glumac dobio najveću odštetu za klevetu ikada isplaćenu u Australiji

Oskarovac Džefri Raš dobio je sudski spor protiv australijskog izdanja Dejli telegrafa i najveću odštetu za klevetu koja je ikada dosuđena u Australiji.

U članku objavljenom 2017. godine na naslovnoj strani Dejli telegrafa izneto je kako je Raš neprimereno dodirivao koleginicu tokom predstave Kralj Lir koju je postavila Sidnejska pozorišna kompanija.

Slavni glumac će dobiti dva miliona američkih dolara na ime izgubljene zarade kao odštetu pošto je sud odbacio žalubu Nejšnvajd njusa, australijske podružnice „Njus korporacije“ u vlasništvu Ruperta Mardoka, u pravnom okršaju između Raša i Dejli telegrafa koji ga je optužio za neprimereno seksulano ponašanje prema koleginici.

Sudija je sadržaj članka opisao kao „bezobziran i neodgovoran primer senzacionalističkog novinarstva“. Australija inače, ima veoma stroge zakone kada je u pitanju kleveta.

Važno je napomenuti da predmet slučaja Raš nije bilo seksualno uznemiravanje, već kleveta, a Erin Džin Norvil, koja se požalila na neprimereno dodirivanje, je bila uvučena u ovaj proces kao nevoljni svedok, jer navodno nikada nije želela da se to pitanje „rešava na sudu“.

Mnogi smatraju da ova presuda pokazuje kako je sistem za borbu sa seksualnim uznemiravanjem još uvek krajnje neefikasan. Javna rasprava o tome se brzo pretvara u tabloidne teme sa sočnim i skandaloznim detaljima, a navodne žrtve potpuno gube kontrolu nad svojim svedočenjima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво