Preminuo Karl Rajner, jedan od najpoznatijih američkih komičara

Američki komičar, glumac, reditelj, scenarista i izdavač, Karl Rajner, čija je karijera trajala sedam decenija, preminuo je u svom domu na Beverli Hilsu u 98. godini.

Tokom ranih godina televizijskih komedija od 1950. do 1957. godine Rajner je pisao scenario i glumio u En-Bi-Sijevoj seriji Cezarov sat, koja je kasnije prerasla u Vaš najbolji šou. Ipak, najveću slavu je stekao šezdesetih godina kao kreator, producent, pisac i glumac u TV seriji Dik Van Dajk šou.

Zajedno sa Melom Bruksom postao je ikona američke komedije kroz seriju skečeva koje su zajedno izvodili u Čovek star 2.000 godina. Glumio je u filmovima Lud je, lud, lud, lud, svet, Rusi dolaze i filmskom serijalu Igraj svoju igru.

Takođe, veliki uspeh je postigao kao reditelj i pisac tokom 70-ih i 80-ih godina. Koautor je i reditelj nekih od najuspešnijih filmova Stiva Martina, uključujučći The Jerk i Čovek sa dva mozga.

Tokom duge i zapažene karijere Rajner je osvojio brojne nagrade i počasti, uključujući devet nagrada Emi, jednu Gremi nagradu i priznanje „Mark Tven“ kao autor humorističkih tekstova.

Sa glumicom Estel Lebost bio je u braku 64 godine.

Njegov sin, Rob Rajner, takođe je zapažen filmski stvaralac, poznat po filmovima Kad je Hari sreo Seli, Stand by Me, This Is Spinal Tap.

broj komentara 0 pošalji komentar