Poruka Marine Abramović zbog Kovida-19 u novom ruhu u Firenci

Mlada italijanska umetnica Mikela Karlota Tumiati odlučila je da, usred borbe protiv koronavirusa, reprodukuje plakat Marine Abramović iz 2018. godine objavljen na jubilarnoj 50. jedriličarskoj regati Barkolana u Trstu. Tom prilikom Marina Abramović je poručila „Svi smo u istom brodu“ (We’re All In the Same Boat).

Poznata umetnica Marina Abramović izradila je plakat 2018. godine za 50. izdanje godišnje regate u Trstu. Na kontroverznom delu, koje je uzburkalo javnost, Marina Abramović u ruci, poput transparenta, nosi zastavu sa natpisom: „Svi smo u istom brodu“.

Javnost je te godina bila zaokupljena migrantskom krizom i svakodnevnim, često veoma tragičnim, događajima na Mediteranu. Danas je tu poruku preuzela mlada umetnica iz Lodija i pretvorila u plakat pod nazivom Lima koji je postavljen po zidovima Firence, grada u kojem trenutno boravi.

Sada kada je zajednički neprijatelj beskrajno mali i ugrožava stabilnost svih zemalja – onih koje do juče nisu ni sanjale da će se naći usred humanitarne katastrofe – ova poruka dobija novi smisao i snagu.

U intervjuu za italijanski časopis Artribune 29-godišnja umetnica, Mikela Karlota Tumiati, naglašava da je manifest Marine Abramović iz Barkolane danas aktuelniji nego ikad. Njen plakat je, pored odavanja počasti velikoj umetnici Marini Abramović, obogaćen novim značenjem – u pozadini je prikazan znak Međunarodnog kodeksa pomorskih signala, koji se zove Lima i koji kada se istakne u luci, znači „Brod je u karantinu“.

Ovom porukom, Tumiati ukazuje na potrebu da budemo svesni zajedničkog problema koji nas je sve doveo u istu situaciju i pokazao koliko smo svi jednaki.

„Ovaj virus je veoma opasna kuga i dramatično pogađa svakoga od nas, sve regione, Italiju, Evropu i ceo svet. Postalo je očigledno kako se početna ravnodušnost, prva reakcija na otkriće virusa, pokazala apsurdnom. Ovo bi trebalo da nas natera da razmislimo o tome kako više nije moguće ignorisati ono što se dešava drugde u svetu i pomisliti da nas nešto što se dešava daleko od nas ne zanima“, ističe Mikela Karlota Tumiati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи