Španski kralj se odrekao očevog nasledstva

Želeći da se distancira od bivšeg kralja Huana Karlosa, koji je pogođen brojnim skandalima zbog raskošnog načina života, španski monarh Felipe VI odlučio je da se odrekne nasledstva od svog oca.

Kraljevska palata je u zvaničnom saopštenju navela da Huan Karlos, koji je abdicirao 2014. godine, neće više dobijati godišnju apanažu od 194.000 evra.

Bivši španski monarh, koji je vladao 39 godina, na meti je brojnih kritika zbog svog raskošnog života.

Osim toga, protiv osamdesetdvogodišnjeg Huana Karlosa Švajcarska vodi finansijski istražni postupak, jer su mediji nedavno pisali o tome da je primio 100 miliona dolara od Saudijske Arabije preko ofšor računa.

Bivši kralj do sada nije komentarisao optužbe.

Ključni igrač u transformaciji Španije

Huan Karlos došao je na tron 1975. godine po smrti generala Franciska Franka, koji je kao diktator vladao Španijom 36 godina, nakon što su njegove snage odnele pobedu u Španskom građanskom ratu.

Ubrzo je pokrenuo reforme i ustoličio sistem parlamentarne monarhije, uprkos protivljenju Frankove struje koja je želela nastavak desničarskog sistema vlasti.

Kako je vreme prolazilo, a vlast prešla u ruke državnih institucija, kralj se distancirao od poluga vlasti i postao sporedna politička ličnost.

Mnogi smatraju da je on bio ključni igrač i u stabilizaciji unutrašnjih političkih prilika i čovek koji je smirio regione poput Katalonije i Baskije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије