Preminuo prirodnjak Dejvid Belami

Prirodnjak i TV autor Dejvid Belami preminuo je u 87. godini, saopšteno je iz Fondacije za zaštitu prirode. Belami je bio predsednik i suosnivač Fondacije.

Belami je rođen u Londonu i, iako je bio prirodnjak, nisu bile retke kritike prema njegovom odbacivanju „teorije o globalnom zagrevanju“. 

„Nažalost, obaveštavam vas da je Dejvid Belami umro jutros. Dejvid i ja zajedno smo radili na raznim projektima i na raznim lokacijama od osnivanja Fondacije za zaštitu prirode 1982. godine. Bio je posebna ličnost, veliki prijatelj i učitelj. Inspirirao je čitavu generaciju svojim širokim rasponom interesa i entuzijazmom, koji nije imao granica. Svi u Fondaciji smo bili ponosni na njega", rekao je Dejvid Šriv, direktor Fondacije.

U mladosti je Belami provodio dosta vremena na otvorenom i u prirodi, i interesovao se za književna i naučna dela o biologiji, životinjama i prirodi uopšte.

Belami je radio u fabrici, a i kao vodoinstalater, pre nego što je upoznao buduću suprugu Rosmari, sa kojom ima petoro dece.

Studirao je, a kasnije i predavao Botaniku na Univerzitetu Daram. Ubrzo su usledile ponude za rad na televiziji i počela je njegova TV karijera.

Zahvaljujući karakterističnom glasu i pojavi, Belami je brzo postao popularan autor i voditelj.

Poznate su njegove emisije Bellamy On Botany, Bellamy's Britain, Bellamy's Europe i Bellamy's Backyard Safari.

Godine 1979. Belami je osvojio je Baftinu nagradu „Richard Dimbleby”. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво