Nikola Tesla, ćudljivi i misteriozni genije

Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik Nikola Tesla, umro je na današnji dan, na Božić 1943. godine, a njemu u čast 12. januara će u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, u kome je proveo poslednjih desetak godina, biti održana Konferencija u organizaciji Naučne fondacije „Tesla“ iz Filadelfije.

Dva sata sna i rukavice tokom večere

Prijatelji srpskog naučnika bili su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar.

Tesla je tvrdio da su mu potrebna samo dva sata sna, iako je povremeno dremao preko dana.

Veliki naučnik imao je i neke neobične osobine.

Gnušao se nakita i okruglih predmeta, poput bisera, kosu nikada nije dirao, bio je opsednut brojem tri, a escajg i posuđe je, pre nego što bi ih upotrebio, glancao do savršenstva koristeći 18 salveta.

Svako veče tokom večere nosio je bele rukavice.

Imao je istančan ukus i smatrao je da ako čovek hoće da bude uspešan, mora da izgleda uspešno.

Na godišnjoj Konferenciji, koja se održava uz podršku Generalnog Konzulata Srbije u Njujorku govoriće, kako je Tanjugu rečeno, više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika i Hrvatske.

Umro je u snu, u hotelskoj sobi na Božić, a vest o tome objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo telo nađeno. Urna sa Teslinim pepelom preneta je iz Njujorku u Beograd 1951. godine i nalazi se u njegovom Muzeju.

„Tesla je u hotelu 'Njujorker' živeo poslednjih desetak godina i tu je napustio ovozemaljski život 7. januara 1943. Hotel nam je zato mesto okupljanja svakog januara, a u nameri da predstavimo što veći broj uspešnih pojedinaca koje se bave Teslom. Skup je i svojevrsna priprema za 'Tesla fest' planiran za januar 2020. u 'Njujorkeru', i u julu 2019. u Beogradu“, rekao je predsednik Naučne fondacije „Tesla“ (The Tesla Science Foundation) Nikola Lončar.

Spomenici velikom naučniku, podignutu su i u SAD – na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti Crkve Svetog Save u Njujorku i Silicijumskoj dolini. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gde se nalazila Teslina laboratorija, dobio naziv Ugao Nikole Tesle.

Po Tesli je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. godine upisana u registar Uneska.

Zaslužan je za više od 700 pronalazaka, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Studirao je elektrotehniku u Gospiću, Gracu i Pragu. U SAD je otišao 1884. godine. U Njujorku je živeo skoro šest decenija. Kratko je sarađivao s Tomasom Edisonom.

Prvu hidroelektranu na svetu izgradio je 1895. godine na Nijagarinim vodopadima zajedno sa Džordžom Vestinghausom, kome je prodao vlasništvo nad motorom za nazimeneičnu struju.

Pokušavajući da svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke sprovede u delo podigao je prvi prenosni toranj na Long Ajlandu u Njujorku gde mu je bila i laboratorija. Osnovna namena tornja bila je bežična veza preko Atlantskog okeana, a kako nikada nije postao funkcionalan srušen je 1917. godine.

Tesla je sve podatke koje je pročitao koristio kao da u sebi ima biblioteku, zbog te sposobnosti nije pravio crteže izuma, već je radio prema slikama koje je imao u glavi.

Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem za prenos naizmenične struje, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator.

O Teslinom životu postoje brojne knjige i filmovi – Nikola Tesla, genije koji je upalio svet, Tajna Nikole Tesle i Prestiž.

Predsednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu profesor Džejn Alkorn kaže da je Tesla bio veoma zabrinut za prebrzo trošenje prirodnih bogatstava, a želeo je i da se koriste obnovljivi resursi.

U laboratoriji je stvorio veštačko osvetljenje i ispitivao moguće razlike električne struje na Zemlji i na visokim objektima. Novčana dobit ga nikada nije zanimala, zbog čega nikada nije imao dovoljno novca da uradi ono što je hteo.

Kako piše portal Brus on line, jedan od učesika skupa zakazanog za 12. januar biće i Teslin bibliograf iz sela Botunje kod Brusa, Milovan Matić koji će u „Njujorkeru“ predstaviti knjigu Tesla, Past, Present and Future.

Navodi se i da je gradska uprava Filadelfije, na inicijativu Naučne fondacije „Tesla“ pre desetak dana odlučila da jedna škola u tom gradu ponese ime Nikole Tesle.

broj komentara 16 pošalji komentar
(petak, 11. jan 2019, 11:42) - Siromah, [neregistrovani]

Genije:

Umro je u hotelu, sa samo 14 dolara u džepu!

(četvrtak, 10. jan 2019, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

"" Bio je naucnik ""

Negdje tamo u dalekom svijetu.
Nije to mogao biti kod nas.
Nema nauke u srpskim obicajima.
Niko nikad nije vidjeo Teslu obucenog u bijele duge Arapske gace.
I grcke opanke sa grckim nosovima.
Nije Tesla kolo igrao u crnoj odori oko crkve. Nije pjevao srpske sevdalinke.
Tesla je ime koje nikad nije bilo prihvaceno u nasim srcima.
Nije htjeo da place i da dovijeka suze lije.. Za vazalom kraljevic markom.
Radovao se zivotu i stvarao za buducnost.
Pobjegao je iz proslosti i otisao u buducnost da se nikad vise u proslost ne vrati.

(utorak, 08. jan 2019, 15:51) - Marija [neregistrovani]

Tesla

Tesla je bio naucnik, a ne religiozan covek. On je kreirao za buducnost, a ne za sadasnjost. S druge strane hotele je voleo jer nije hteo da se vezuje. Doktori mu nisu bili interesantni pa se sam lecio, a najvise je voleo golubove da brine o njima. Na jednoj dodeli ordena, niko ne zna kako je izasao iz prostorija, da bi ga nasli sa golubovima u parku. O novcu je govorio da je imao toliku sobu sa hartijama, bacao bi ih kroz prozor. Bio je internacionalan. I dobio je drzavljanstvo Amerike. A da nije otisao van svoje zemlje stavili bi ga u ludnicu posto je hteo da hvata grmljavinu.

Od njega se ocekivalo da bude svestenik. A rodio se od malena kao veliki genijalac koji je promenio svet i jos tada predvideo mobline telefone, te davne 1926 godine. Genijalnost ne poznaje granice i podele, vec samo stvaralastvo i karakter.

(utorak, 08. jan 2019, 12:59) - markog [neregistrovani]

Teslino srpsko pravoslavno poreklo

Obzirom da su Teslini predaci ne samo na ocevoj nego i na majcinoj strani bili srpski pravoslavni svestenici, nije mu bilo potrebno isticati da je Srbin. Iz njegovog porekla to je bilo potpuno jasno .

(utorak, 08. jan 2019, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Један од највећих умова 20. века

Pola zivota zivio je u 20. a pola u 19. vijeku.
Tako da je jedan od najvecih naucnika 19. vijeka takodje.
Mozda i najveci.

(utorak, 08. jan 2019, 08:37) - Кјенгур [neregistrovani]

Ат Тесла

Тесла је Србин а није ни мађар ни хрват него чисти Срби он је сам то понавља цјелога свога живота а и интернационално се води и призна да је Србин.А ти узми своју музику па свирај сам себи.

(utorak, 08. jan 2019, 03:09) - anonymous [neregistrovani]

Мало сутра

Тесла јесте био Србин, а не бифши југословен, то више нико није по националности па не потурајте ни Србима. А присвајање имате у окружењу Србије, па чак ни то није ваша идеја већ само другима климате главама. Толико.

(utorak, 08. jan 2019, 02:24) - DRAGAN [neregistrovani]

Hvala

dragom Nikoli za "Tamo daleko".

(utorak, 08. jan 2019, 02:22) - markog [neregistrovani]

Teslina srpska narodnost

Obzirom da su Teslini predaci i na ocevoj i na majcinoj strani bili srpski pravoslavni svestenici, nije mu bilo potrebno isticati da je Srbin. Iz njegovog porekla to je bilo potpuno jasno .

(utorak, 08. jan 2019, 02:01) - anonymous [neregistrovani]

@Tesla

Лепо је када странци покушавају да савладају наш језик, али је често и комично. Знате ли које су биле последње жеље Николе Тесле? Да буде сахрањен по православном обичају уз песму Тамо далеко. Отац му је био православни свешетик у Хрватској. Значи био је Србин. Дедукција!

Dva sata sna i rukavice tokom večere

Prijatelji srpskog naučnika bili su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar.

Tesla je tvrdio da su mu potrebna samo dva sata sna, iako je povremeno dremao preko dana.

Veliki naučnik imao je i neke neobične osobine.

Gnušao se nakita i okruglih predmeta, poput bisera, kosu nikada nije dirao, bio je opsednut brojem tri, a escajg i posuđe je, pre nego što bi ih upotrebio, glancao do savršenstva koristeći 18 salveta.

Svako veče tokom večere nosio je bele rukavice.

Imao je istančan ukus i smatrao je da ako čovek hoće da bude uspešan, mora da izgleda uspešno.