Kusturica odlikovan Ordenom Svetog Stefana Lazarevića

U Manastiru Ostrog je režiseru Emiru Kusturici uručen Orden Svetog Stefana Lazarević za izraze poštovanja Crkvi i svecima, posebno u trenutku kada su na udaru pravoslavlje i celokupna hrišćanska kultura.

Кустурица одликован Орденом Светог Стефана Лазаревића Кустурица одликован Орденом Светог Стефана Лазаревића

Kusturica je pod Ostrog došao u pratnji „Noćnih vukova“, najmasovnijeg svetskog motociklističkog kluba, preneli su podgorički mediji.

Predsednik odeljenja „Noćni vukovi“ iz Crne Gore, Željko Vukčević, istakao je da motociklisti bar jednom nedeljno dolaze pod Ostrog.

„Danas nas je došlo desetak. Među nama je jedan član iz Rusije i dvojica iz Republike Srpske. Želimo da se poklonimo moštima Svetog Vasilija Ostroškog i da budemo pratnja našem bratu i gostu Kusturici“, otkrio je Vukčević.

U manastiru je danas obeležen praznik Svetog Vasilija Ostroškog, a hiljade vernika iz Crne Gore, zemalja regiona i sveta, celivali su mošti svetitelja koje se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Noć pre, u okviru ponoćnog prazničnog bdenja u Crkvi Vavedenja moleban i akatist služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije služio je i centralnu arhijerejsku liturgiju na platou ispred Gornjeg manastira, uz sasluženje mitropolita ternopoljskog i kremenjeckog Sergija iz zapadne Ukrajine i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Vasilije Ostroški (Jovanović), koji je na rođenju dobio ime Stojan, rođen je 28. decembra 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini, a zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenja Presvete Bogorodice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво