Čitaj mi!

Pablo Neruda je ubijen?

Nobelovac Pablo Neruda možda je ubijen nakon državnog udara 1973. godine koji je predvodio general Augusto Pinoče, saopštila je Vlada Čilea.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je juče saopštenje u kome navodi da Neruda nije preminuo od raka, kako se ranije mislilo. Saopštenjem je priznat dokument iz marta ove godine, koji je objavio španski list Pais.

„Veoma je moguće, čak i verovatno da je treća strana odgovorna za Nerudinu smrt“, navodi se u dokumentu, prenosi Gardijan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je na strpljenje i saopštilo da konačni zaključak još nije donesen, jer se čekaju rezultati stručnjaka.

Neruda, najpoznatiji po svojim ljubavnim pesmama, bio je veliki prijatelj marksističkog predsednika Salvadora Aljendea, koji je počinio samoubistvo kako se ne bi predao trupama Augusta Pinočea.

Poznati pisac i nobelovac imao je 69 godina i dijagnostikovan mu je rak prostate, a bio je izuzetno pogođen progonom i ubijanjem svojih prijatelja. Planirao je da izbegne iz zemlje, gde bi mogao da bude uticajan glas u kritici diktature.

Međutim, dan pre njegovog planiranog odlaska odvezen je ambulantnim vozilom u kliniku Santa Marija u Santijagu, gde je lečen od raka i drugih boljki. Zvanično, Neruda je preminuo 23. septembra, ali postoje ozbiljne sumnje da je diktatorski režim odigrao ulogu u njegovoj smrti.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 07. nov 2015, 12:06) - Мирослав. Краг. [neregistrovani]

Не заноси се народе, ЦИА то сређује

Давно је то јасно, САД и сервис звани ЦИА, многе су демократије и успешна друштва разних уређења довели до просјачког штапа...то је то .

(petak, 06. nov 2015, 18:52) - anonymous [neregistrovani]

Та, 1973. однела је тројицу славних Пабла

Пикасо, Неруда и Казалс!

(petak, 06. nov 2015, 16:32) - Iva mali [neregistrovani]

Čovek retko kova

Velikan koji je delo života zaveštao i posvetio Ženi.Nobelovac sa pravim smislom i porukom.