Preminuo glumac Boris Buzančić

Poznati hrvatski glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj Boris Buzančić umro je u 86. godini od posledica moždanog udara, potvrdili su u Dramskom pozorištu „Gavela“.

Buzančić je rođen 13. marta 1929. u Bjelovaru. Glumom je počeo da se bavi od rane mladosti, a na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu diplomirao je 1954. godine.

Najpre je bio član pozorišta „Gavela“, a od 1966. bio je u angažmanu u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu, preneo je HRT.

Poznat je kao tumač psihološki složenih uloga, ali jedna od najpoznatijih i najpopularnijih bila mu je uloga Dotura Vice, šaljivog splitskog gradonačelnika u televizijskoj seriji Velo misto.

Postao je gradonačelnik Zagreba posle prvih višestranačkih izbora 1990. Na mestu prvog čoveka Zagreba ostao je tri godine, a u međuvremenu je 1992. kao poslanik ušao u Hrvatski sabor.

Krajem 1990-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovno posvetio glumi, između ostalih odigravši i zapažene uloge u filmu Maršal Vinka Brešana i televizijskoj seriji Obećana zemlja, kao i u nekoliko pozorišnih predstava.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво