Čitaj mi!

Preminuo kantautor Džej Džej Kejl

Autor legendarnih pesama "Cocaine" i "After Midnight", američki kantautor Džej Džej Kejl, umro je od posledica srčanog udara. Čovek kome je gitara predstavljala savršenstvo umetnosti, ostaće upamćen i kao začetnik mešavine bluza, rokabilija, roka i kantrija, poznate kao "Tulsa Sound".

Džej Džej Kejl, jedan od poznatijih muzičara američke i svetske rokenrol scene, umro je juče u Kaliforniji od srčanog udara u 75. godini.

Rođen kao Džon Veldon Kejl u Oklahoma Sitiju 1938. godine, u rok muziku zakoračio je početkom šezdesetih godina 20. veka kao ton majstor, gitarista i pevač. Na muzičkoj sceni Los Anđelesa pokušava da ostvari originalni zvuk i pristup muzici.

U to vreme paralelno radi na muzičkom uobličavanju prvih psihodeličnih rok albuma za druge autore, na svom potpuno originalnom muzičkom stilu, koji je poznat kao "Tulsa Sound" i predstavalja mešavinu bluza, rokabilija, roka i kantrija.

Oblast u kojoj se takođe ostvaruje je pisanje tekstova, gde ostavlja ogroman doprinos svetskoj rokenrol sceni. Tada se odlučuje da u javnost izlazi kao Džej Džej.

Muzičkom zvezdom i legendom učinile ga sedamdesete, osamdeste godine i saradnja sa Erikom Kleptonom, koji je Kejlove pesme Cocaine i After Midnight uvrstio u svoj standardni repertoar.

Najveći hit proslavljenog muzičara ipak je Crazy Mama koja je i u njegovoj verziji dospela skoro do samog vrha američkih top-lista.

Osim muzikom, produkcijom, dizajnom zvuka i pisanjem tesktova Kejl se bavio i sakupljanjem i modifikovanjem gitara i gitarskog zvuka.

„Gitara je ze mene savršenstvo umetnosti“, zapisao je čuveni Amerikanac.

Za kompilacijsko izdanje The Road to Escondido, gde su osim Kejla svirali Erik Klepton i Džon Mejer, Kejl je 2008. godine dobio nagradu Gremi, za najbolji album savremenog bluza.

Na Kejlovom sajtu osim informacije o njegovoj smrti navedeno je: „Nije potrebno da dajete novac, ali on je bio veliki ljubitelj životinja, stoga, ako želite, novac možete donirati lokalnom skloništu za životinje“.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 28. jul 2013, 12:49) - zoran [neregistrovani]

slava mu

otisla je jos jedna legenda.muzika ostaje.

(nedelja, 28. jul 2013, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

dijamant

vrednost muzike koja se meri decenijama koliko se ista slusa i koliko ona utice na druge stvaraoce. hvala ti JJ!

(nedelja, 28. jul 2013, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Осетљива врста

Немој га узимати здраво за готово, jeр време је тешко
Немојте се играти с његовим умом
Приуштите нешто нежно и биће вам плаћено на време
Морате да знате да је то осетљива врста

Осетљива врста- Џеј Џеј Кејл

(subota, 27. jul 2013, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

jos jedan legendarni gitarista i autor

Hvala ti na pesmama koje cu uvek rado slusati

(subota, 27. jul 2013, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

covek legenda

Dakle sta vise reci o njemu.Covek je apsolutna legenda.Pocivaj u miru ostavio si takav trag i za hiljadu godina.

(subota, 27. jul 2013, 20:10) - anonymous [neregistrovani]

jos jedan

veliki muzicar manje na svetu ,steta steta.