Izložba enterijera – prostor mora da bude prilagođen senzibilitetu onoga ko u njemu živi

Izložbu odabranih primera projektovanja stambenih enterijera autori Natalija Đukić i Predrag Maksić nazvali su „Dizajn enterijera u kontekstu“. Pozivaju na dijalog, raspravu, istovremeno predstavljajući proces svog rada i odnos sa korisnikom prostora.

Analizirajući svoj rad u protekle četiri godine enterijeristi Đukićeva i Maksić shvatili su da je u tom periodu njihova najčešća tema bilo stanovanje. Želeli su da kreativnost izraženu u različitim prostorima pokažu publici.

„Današnji enterijeri su tu da štite čoveka, da mu pruže jedno lepo, bezbedno okruženje u kome se čovek odnosno korisnik oseća pre svega prijatno. Da bi se čovek dobro osećao u nekom prostoru taj prostor treba da bude prilagođen njegovom senzibilitetu. Tako da je naš prvi trud da shvatimo šta je to što naši klijenti, budući korisnici prostora žele, a zatim da njegove želje artikulišemo i u estetskom i u svakom drugom smislu“, kaže Natalija Đukić.

Ne robuju trendu – drvo, kamen, različiti metali i tekstil različitih nijansi prirodnog porekla korišćeni su u svim predstavljenim enterijerima.

Ovaj dvojac obrazovao se u Italiji i Americi. Predrag Maksić bavi se i praktično i teorijski enterijerom. Master studije završio je na Vašingtonskom državnom univerzitetu.

„Ono što sam tamo naučio jeste, u stvari, da promišljam o dizajnu na jedan teorijski način. Kasnije sam to nastavio ovde kroz svoj doktorat i rad na teoriji dizajna, ali u nekom našem kontekstu. To je klasična filozofija. Filozofija u oblasti umetnosti u oblasti arhitekture i u ovom slučaju u oblasti dizajna koji je kod nas, rekao bih, trenutno u vrlo dobrom razvoju“, navodi Maksić.

Pedagoški rad i prestižne međunarodne nagrade za dizajn još jedna su zajednička tačka ovo dvoje umetnika.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво