Читај ми!

Nedelja dizajna u Milanu i nagrada za mlade srpske dizajnere

Posle dve godine pauze, najpoznatiji svetski događaj iz oblasti dizajna vratio se u Milano. Na nedelji dizajna u tom gradu učestvovali su i osvojili nagradu mladi srpski autori projektom „Young Balkan Designers”.

U Milanu je u toku „Salone del mobile”, sajam nameštaja koji podrazumeva ne samo izlaganje novih projekata na samom sajmu na periferiji grada već sâm grad pretvara u ogroman dizajnerski centar.

Pored toga postoji i „Salone Satelite” posvećen mladim dizajnerima širom sveta napravljen po ideji Marve Grifin koja je na taj način otvorila vrata dizajna mladim autorima, pa i dizajnerima iz Srbije kroz „Mikser festival” koji na ovoj manifestaciji učestvuju od 2009. godine.

„Shvatili smo da ono što je počelo kao ‘Mladi srpski dizajneri’ ima zapravo mnogo veći potencijal da izbrendira celu jednu regiju na način na koji mi nekako prepoznajemo skandinavski dizajn i postoji neka paralela koja vrlo lako može da se napravi u tom odnosu sa prirodom, pristupačnosti prirodnih materijala, puno tradicije koja da bi živela dalje mora da se prevede na neki novi jezik. Taj humor koji mi imamo i neka žica, intelekt, on čini da to bude drugima dopadljivo, zabavno i na neki način privlačno, mi treba da nudimo rešenja koja su nama svojstvena i koja pokazuju tu našu inteligenciju. Svi prepoznaju taj duh i taj humor", istakla je Maja Lalić, „Mixer&Young Balcans Designers”.

Nedelja dizajna u Milanu počela je 7. juna i trajaće do 12. juna 2022. godine. I dok se ovde na sajmu nalazi pravi izložbeni prostor, u samom gradu se održava „Fuori salone”, na stotine besplatnih „kolateralnih”, kako ih popularno nazivaju ovde, dešavanja u nekoliko distrikta  za vreme nedelje dizajna.

Mladi dizajneri Balkana predstavili su 12 radova, a već drugog dana Nedelje dizajna u Milanu, naša mlada dizajnerka Đurđa Garčević osvojila je treću nagradu „Salone Satelite”  posvećenog mladim svetskim dizajnerima.

„Na ovom izložbenom delu možete da vidite stolicu, koja je u okviru projekta uličnog mobilijara u koji spadaju i kanta za smeće, te sedaljka, bamperi, ima šest proizvoda koji su napravljeni od mlevene automobilske gume… Od malena gledam kako imamo predivne krajeve, predivne reke, potoke, brda i planine u Srbiji i odjednom, u celoj toj divnoj prirodi, neki objekat u reci, neki bojler, neka guma, a tih guma stvarno ima previše, i samo sam htela da nađem put da vratim tu gumu nazad na ulicu", navela je dizajnerka Đurđa Garčević.

Ovogodišnja Nedelja dizajna u Milanu vratila je u grad mnogobroje inostrane posetioce nakon dve godine pauze. Učestvuje preko 2.000 izlagača, a organizovano je više od 800 događaja.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво