Читај ми!

Etno za sva vremena – skandinavske princeze u živopisnim nošnjama

Norveški nacionalni praznik bio je nedavno povod da se kraljevska porodica ponovo pojavi u živopisnim narodnim nošnjama te zemlje. Pogledajte tradicionalnu nacionalnu odeću zemalja severa Evrope, kada je obuku njihove princeze.

Buduća kraljica Norveške, prestolonaslednica princeza Ingrid zablistala je u „bunaderu", kako Norvežani zovu svoju nacionalnu nošnju koja se, kao i u gotovo svim zemljama, razlikuje od regije do regije.

Svako selo ili oblast ima svoju karakterističnu odeždu, kombinaciju haljina, kecelja, prsluka, šarenih traka i kićanki ukrašenih vezom i cvetnim ili geometrijskim šarama, koja se nosi u svečanim prilikama. 

Svake godine na nacionalni praznik i pripadnici kraljevske porodice pojave se obučeni u neki od regionalnih stilova, ali nošnja koju je princeza Ingrid imala ove godine bila je posebno upečatljiva i različita od one koju je nosila njena majka Mete Marit.

Skandinavske zemlje imaju vrlo živopisne narodne nošnje, koje je, kao i u većini zemalja, moderan način života i oblačenja gotovo iskorenio.

Zato i vladari nastoje da očuvaju tradiciju, pa u svečanim prilikama oblače nacionalne kostime.

I švedska prestolonaslednica princeza Viktorija sa ćerkom Estel često nosi švedsku nošnju, u kojoj dominiraju nacionalne boje, plava i žuta, posebno kada se obeležavaju državni praznici.

Danska princeza Meri, supruga prestolonaslednika Frederika, pre nekoliko meseci se, povodom svog pedesetog rođendana, fotografisala u izuzetno atraktivnoj narodnoj nošnji sa Grenlanda, ostrva na krajnjem severu Evrope, koje je pod jurisdikcijom te kraljevine.

Tom prilikom izdata je i prigodna grenlandska poštanska marka sa njenim portretom.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи