Читај ми!

Ležerni stil Kejt Midlton za napetu „turneju šarma“ po Karibima

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža boravili su ovih dana na turneji po karipskim zemljama. Posetili su Belize, Jamajku i Bahame. Suprugu princa Vilijama imali smo priliku da vidimo u vrlo ležernom izdanju, u lepršavim letnjim haljinicama i šorcu, a tokom turneje bilo je i mnogo nepredviđenih situacija. Pojedini stanovnici poručili su im da prinčevi i princeze pripadaju - bajkama.

Ovo je prva zvanična inostrana poseta budućeg britanskog kraljevskog para u poslednje dve godine, a organizovana je u sklopu proslave platinastog jubileja kraljice Elizabete. Sve tri karipske zemlje pripadaju Komonveltu – nacijama u kojima je kraljica Elizabeta monarh i šef države. Poslednji put Bahame, Jamajku i Belize posetio je Vilijamov brat princ Hari pre 10 godina, povodom dijamantskog jubileja.

Kejt Midlton je pažljivo birala boje svoje garderobe da budu u skladu sa simbolima zemalja koje posećuje.

Tako je u Belize došla u haljini Dženi Pekam, odevena od glave do pete u identičnu nijansu plave kakva je zastava te države, na Jamajku je doputovala u kanarinac žutoj midi haljini Roksande Ilinčić i najčešće se držala žute i zelene boje tokom posete, dok je za Bahame odabrala njihovu nacionalnu tirkiznu boju Karipskog mora.

Poseta ovim tropskim rajevima bila je jedinstvena prilika da vojvotkinju od Kembridža vidimo u vrlo opuštenoj garderobi.

Nosila je šarene široke midi haljinice bez rukava ili sa kratkim rukavima i žabicama za posetu farmi za proizvodnju kakaoa i čokolade u Belizeu, ili tokom obilaska Trenčtauna na Jamajci, gde je odrasla rege legenda Bob Marli.

Mogli smo je videti i u uskim safari pantalonama maskirne boje za šetnje po džungli i posetu hramu drevnih Maja, ali i u kratkom sportskom šorcu za jedrenje na Bahamima kao i u ronilačkom odelu na koralnom grebenu Beliza.

Elegantnija izdanja takođe su bila puna simbolike i slala su poruke podrške domaćinima. Tako je na Jamajci nacionalne boje te zemlje, žutu i zelenu, kombinovala sa prigodnim nakitom i brošem koji je svojevremeno kraljica Elizabeta dobila na poklon od naroda te zemlje. Belu usku čipkastu haljinu do kolena, kreatora Aleksandra Mek Kvina, provozala je na istom oldtajmeru na kojem se šezdesetih godina prošlog veka vozila kraljica Elizabeta.

Za večernje svečane prilike blistala je u ružičastoj svetlucavoj haljini brenda "Vampire's wife", bajkovito zelenoj maksi haljini od tila Dženi Pekam i elegantnoj satenskoj tirkiznoj Filipe Lepli.

Ni ona ni princ Vilijam nisu se libili da zaplešu sa narodom, zasviraju u udaraljke ili se oprobaju u fudbalu ili bobu na pesku.

Ali stiče se utisak da, uprkos njihovom pokušaju da se prikažu bliskim s običnim ljudima, Kejtinom odabiru garderobe kojim se ulizivala domaćinima i Vilovim apologetskim govorima kojima je izražavao duboku tugu zbog ropstva i patnje tih naroda tokom kolonijalnog perioda, u više navrata tokom turneje našli su se u ne baš prijatnim situacijama.

Tokom cele „ofanzive šarma“ pratili su ih protesti, pa i zahtevi za reparaciju.

Tako je prvobitno planirana poseta farmi kakaoa u planinama Belizea, iz bezbednosnih razloga otkazana i zamenjena obilaskom farme na bližoj destinaciji.

Lokalno stanovništvo protestovalo je i što je prinčevski par sleteo helikopterom na seosko fudbalsko igralište.

Nije tajna da je namera turneje bila pipanje pulsa ovih karipskih državica hoće li i u budućnosti nastaviti da budu deo Komonvelta, ili će, poput Barbadosa prošle godine, zbaciti kraljicu kao šefa države i nastaviti samostalno svojim putem.

Ipak, bio je vrlo neprijatan muk, kada im je premijer Jamajke Endrju Holns tokom svečane večere otvoreno rekao da ta zemlja "ide dalje i namerava da ostvari svoje ambicije da postane nezavisna, razvijena i prosperitetna zemlja".

Stotinu javnih ličnosti Jamajke je uoči posete uputilo protestno pismo sa zahtevima za kolonijalnu odštetu i izvinjenje od Vilijama i Kejt.

Za mnoge gafove tokom turneje Bi-bi-si okrivljuje službu za odnose s javnošću koja je loše organizovala događaj.

Jedna od ružnijih slika desila se na fudbalskom terenu na Jamajci, gde su lokalna dečica, da bi se sa njima pozdravila, provlačila svoje tamnopute ručice kroz žičanu ogradu koja ih je razdvajala – u potpunoj suprotnosti sa intencijom da se ostavi utisak bliskosti s narodom i osude robovlasništva.

Sličnu sliku ostavila je i vožnja starim Lend Roverom na vojnoj paradi. Trapav pokušaj omaža kraljici Elitzabeti i princu Filipu, koji su istim vozilom proparadirali šezdesetih, delovala je kao ružno i neprimereno podsećanje na prevaziđena kolonijalna vremena.

Verovatno je najslikovitiji ostao prizor devojčice na protestima u toj zemlji koja je nosila transparent sa natpisom: "Kraljevi, kraljice i princeze i prinčevi pripadaju bajkama, a ne Jamajci!“

Možda je vreme da se na Karibima princeze i prinčevi vrate u bajku.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи