Čitaj mi!

Veri peri – Institut Pantone je izmislio novu boju za 2022. godinu

Institut Pantone odabrao je novu boju za 2022. godinu pod brojem „17-3938“ koja se zove Veri peri (Very Peri). Nije ljubičasta, kako se to čini na prvi pogled, već je nijansa plave na ljubičasto-crvenoj podlozi.

Italijanski Institut Pantone je odabrao, takozvanu, „neo boju“ koja ne postoji na listi poznatih tonaliteta. Odabrana je jer, po rečima analitičara iz Instituta, „pokazuje živahnost i radost, kao i kreativnost“ posle ovih teških vremena.

„Zahvaljujući ovoj novoj boji možemo da prikažemo opštu obnovu i transformaciju sveta u ovom trenutku“.

Kako Pantone bira boje?

Pantone od 2000. godine bira boju koja će obeležiti dolazeću godinu i prikazati promene u društvu, nastojeći da prikažu ono što je potrebno ljudima. Boja se uvek bira u decembru i utiče na trendove u oblasti dizajna, marketinga i mode u narednoj godini.

Leatriće Ajsman, izvršna direktorka Instituta Pantone za boje izjavila je za medije da su ove godine odlučili da osnovna boja od koje će se krenuti bude plava, jer je to boja koja inspiriše udobnost, komfor, nešto što nas asocira na sigurnost.

Sa druge strane, bilo je potrebno prikazati i svežinu, vitalnost, nešto što će nas navesti da verujemo u budućnost i da pratimo digitalizaciju. „Tako da smo pomislili da plavoj dodamo taj tonalitet ljubičasto-crvene, te je tako nastala Veri peri“, rekla je Ajsman i dodala: „Mi imamo čitav tim dizajnera, kreativaca, arhitekata, analitičara koji neprestano analiziraju društvene i kulturološke promene. Putuju po svetu, gosti su na modnim revijama, sajmovima, raznim događajima, turističkim destinacijama, ne bi li na taj način pratili trendove“.

Ko je Pantone?

Pantone je američka kompanija nastala kao štamparija kasnih pedesetih u Nju Džersiju. Zahvaljujući umešnosti jednog od zaposlenih, Lorensa Herberta, arsenal pigmenata i proizvodnja mastila su pojednostavljeni i kompanija je uspela da standardizuje boje, uvodeći 'Pantone Matching Sistem' (PMS) 1963. godine.

To je standardizovani sistem reprodukcije boja, hromatski jezik koji koriste sve industrije, a koji omogućava odabir i kombinaciju nijansi boja na uniforman način u svakoj zemlji na svetu.

Vodiči koje uvodi Pantone napravljeni su na kartonskim listovima veličine oko 15 × 5 centimetara i sadrže niz uzoraka boja i različitih nijansi istih koje su identifikovane brojevima koji generišu univerzalni i jedinstveni kod.

broj komentara 0 pošalji komentar