Читај ми!

Mini-suknja se vraća u modu, da li su pred nama bolja vremena

Kada su dobra vremena na vidiku suknje se skraćuju. Za sve one koji veruju u ovu legendu, prognoze sa pariskih modnih pista najavljuju da su pred nama bolja vremena i da je najgore od kovida prošlo.

Karla Bruni Sarkozi, bivša prva dama Francuske nosila je mini-haljinu ukrašenu biserima na modnoj reviji u Parizu kojoj je prisustvovalo 6.000 posetilaca, a kojom je proslavljena deseta godišnjica rada dizajnera Olivijea Rustena u kući „Balmen“ na Nedelji mode u Parizu.

Modeli modne kuće „Sen Loren" koje su prošetale pistom ispod Ajfelove kule u suton, nosile su blejzere umesto haljine koji su dosezali do polovine butina, uz najlon čarape i cipele sa platformom i visokom štiklom.

Čuvena kuća „Alaja“, na modnoj pisti pod vođstvom belgijskog dizajnera Pitera Mulijera, četiri godine nakon smrti svog osnivača, Azedina Alaja, oživela je zvonaste mini-suknje po kojima je ova kuća poznata – ovog puta u kompletu sa duksevima.

Takođe, na terasi pored reke najnovijeg gradskog restorana „Le tu Pari“ (Le Tout-Paris) na vrhu renovirane robne kuće „La Samariten“ broj dama u mini-suknjama daleko nadmašuje one sa suknjama ispod kolena.

Na jeziku mode, mini je šifra za samopouzdanje i optimizam. Britanska dizajnerka Meri Kvant, zaslužna za izum mini-suknje i „vrućih pantalona” šezdesetih godina, kasnije je primetila da „kad se osvrnem na odeću koju sam tada dizajnirala, prilično je jasno da je ona nagoveštavala dobro raspoloženje ... Slavila je mladost, život i optimizam“. U intervjuu za časopis Vog 1995. godine, ona se setila da su njene mini-suknje „imale neku vrstu 'gledaj u mene' kvaliteta. Poručivale su 'život je sjajan'“.

Energija optimizma koju nosi mini-moda kao da je neki talisman verovanja da je najgore od pandemije prošlo. Svetska modna internet prodavnica „List“ izveštava da je broj pretraga „mini-suknja“ porastao za 76 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Kulturni pomak ka sveobuhvatnijoj definiciji lepote znači da mini-suknja više nije rezervisana samo za mlade i vitke. Na „Balmenovoj“ reviji u mini-haljinama su se pojavile Mila Jovović (45) i manekenka Naomi Kembel (51), kao i 53-godišnja Karla Bruni Sarkozi.

Ženski dizajnerski dvojac iz „Otolingera“, sa sedištem u Berlinu, koji se takođe predstavio na Nedelji mode u Parizu, pokazao je svoje mini-haljine i na, takozvanim, plus-sajz modelima.

Mini-suknja govori o nostalgiji za bezbrižnim optimizmom jednostavnijih vremena pre pandemije, pre uzbune zbog klimatskih promena. Čiste, ravne linije mini-suknji koje dominiraju modnim pistama ove sezone direktno asociraju na živahni elan šezdesetih. Drečave mini-haljinice koje je „Dior“ predstavio na ovonedeljnoj Nedelji mode u Parizu, bile su direktan omaž kolekciji Marka Boana iz 1961. godine.

Kompleti sa mini-suknjom su preskočili skoro čitavu generaciju od kada su poslednji put bili u modi devedesetih i vraćaju se na velika vrata – samo ovog puta je suknja manja od sakoa.

Vintidž šanel kostim koji je odenula pop zvezda Olivija Rodrigo prilikom posete Beloj kući u znak podrške vakcinaciji, deo je ponovnog pojavljivanja mini-suknji u nekim od najprestižnijih modnih kuća u Parizu. Modni brend „Skjapareli“ čiji modeli su viđeni na Lejdi Gagi tokom inauguracije Džoa Bajdena, na Beli Hadid na crvenom tepihu na Kanskom festivalu i na Kardi Bi u prvom redu na Nedelji mode, u svojoj trenutnoj kolekciji ima dva jednobojna odela sa mini-suknjama, a nešto slično je predstavio i „Lanvin“ još u junu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво