Danijele Meuči: „Bojanka o Beogradu” sa najlepšim uglovima fasada

Italijanski arhitekta Danijele Meuči već šest godina živi i radi u Beogradu. Beograđani mogu da ga vide kako po gradskim ulicama skicira najlepše detalje gradskih fasada – tako je i nastala „Bojanka o Beogradu”.

Arhitekta Danijele Meuči izložio je nedavno svoje akvarele posvećene Nikoli Tesli, a uz jutarnju kafu Mariji Miljević Rajšić, otkrio je da planira da napravi knjige, grafičke novele, ne samo o našem velikom naučniku već i drugim znamenitim ličnostima iz naše istorije.

- Rođen sam u Piruli u Italiji. Moj otac je iz Toskane, gde sam živeo 18 godina, gde sam i završio školovanje. Kada je bilo vreme da se upiše fakultet, odlučio sam da se vratim kod bake i deke u Piruli, pa sam tako i završio arhitekturu u Trstu. Tu je negde i nastala moja strast prema Balkanu. Veoma često sam putovao na balkansko područje i tako sam dospeo u Beograd.

Beograđani često mogu da Vas vide kako u kafićima ili na trgovima našeg grada skicirate najlepše delove grada. Iz toga je nastala i jedna bojanka.

- Jako volim da crtam uglove koji su karakteristični za Beograd. Svi treba da crtaju, jer su neka vrsta terapije. Sa izdavačkom kućom napravio sam bojanku, suvenir koji može da se ponese, a crteži mogu da se dovršavaju.

Vašu izložbu posvećenu Nikoli Tesli, Beograđani su mogli da vide u Italijanskom institutu za kulturu, sada u galeriji „Božidarac". Kako ste došli na ideju da izložbu posvetite našem velikom naučniku?

- Moram da kažem da o Nikoli Tesli u Italiji malo znaju, možda i zbog sukoba sa Markonijem. Mislim da sve knjige koje govore o Tesli ne govore mnogo o njegovom životu. Čak su mnogi mislili da je on Amerikanac ili Hrvat. Obišao sam sva mesta u Evropi u kojima je boravio.

Iz izložbe će nastati i grafička novela, a pokrenuli ste i akciju za podršku vaše ideje?

- Odlučili smo da sakupimo fondove preko Kik startera, potrebno je podržati tim i projekat.

Danijele Meuči planira da pripremi još tri knjige, o Milevi Ajnštajn, Titu…

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара