Читај ми!

Subotica - Evropa u malom različitih stilova secesije

Svetski dan secesije obeležava se 10. juna. Umetnički stil nastao u 19. veku, u arhitekturi i primenjenoj umetnosti, poznatiji kao Art Nuvo. Inspirisan je prirodnim oblicima i strukturama, karakteriše ga kitnjast i floralan stil, a bio je popularan u mnogim zemljama.

Gaudijeva crkva "Sagrada familia" u Barseloni, Tifanijeve stone vitražne lampe, Klimtova platna i dizajnerska ostvarenja iz bečke radionice, svetski su poznata dela secesijskog umetničkog pravca.

U našoj zemlji, Subotica je prepoznatljiva po arhitekturi mađarske varijante secesije. Subotica je izložba na otvorenom kada je u pitanju secesija.

„Mnogi smatraju da je secesija poslednji arhitektonski i umetnički stil, ona se razvila krajem 19. i početkom 20. veka i bila je vezana za buđenje raznih nacionalnih pokreta i nacionalne svesti. Zato su se na raznim područjima Evrope razvili različiti načini izražavanja kroz secesiju i oni nose različita imena", istakla je Viktorija Aladžić, vanredni profesor Građevinskog fakulteta u Subotici.

Dodaje da je Subotica karakteristična po tome što je u to vreme bila napredni grad, i ona nosi uticaj iz cele Evrope. Subotica je Evropa u malom sa objektima različitih stilova. Sinagoga je bila na listi 100 ugroženih objekata, a Palićkojezero očekuje posebnu restauraciju.Subotica ima oko 100 objekata iz vremena secesije.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара