Читај ми!

Kako da odaberete najbolja garažna vrata

Garaža može biti sastavni deo kuće, ali gradi se i kao poseban objekat. Osim osnovne namene, parkiranja vozila, često se koristi i kao radionica, skladište ili lokal. Prilikom izgradnje ili renoviranja biramo garažna vrata koja odgovaraju projektu i zadovoljavaju naše potrebe. Kada dođe vreme za kupovinu novih garažnih vrata, trebalo bi obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Nekada su garažna vrata bila mnogo jednostavnija nego danas. Pravila su se od metala, bila su dvokrilna sa šarkama ili jednokrilna sa otvaranjem na kiper. I danas se još uvek ovakva vrata nalaze na mnogim starim garažama. Međutim, nova garažna vrata potpuno su drugačija. Izrađuju se od lakših materijala, a ipak dovoljno su postojana i čvrsta.

Najtraženija na tržištu su garažna vrata koja se sastoje iz segmenata pošto su veoma praktična i imaju mnoge prednosti. Pre svega, način na koji se otvaraju i zatvaraju je takav da štede prostor. Segmenta garažna vrata nakon otvaranja zauzimaju prostor na plafonu garaže. Nasuprot njima, klasična, dvokrilna vrata zahtevaju mnogo više slobodnog mesta prilikom kretanja.

Dok su garažna vrata zatvorena ne primećuje se neka razlika osim u izgledu, ali kada se ona otvore, razlika je evidentna. Dvokrilna vrata sa šarkama blokiraju prostor sa strane, dok moderna segmenta garažna vrata koja se podižu, to ne čine. Takođe, samo otvaranje i zatvaranje je problematično sa običnim vratima jer, takođe, zahteva dosta slobodnog mesta.

Ako parkirate automobil u garažu koja ima segmenta vrata, možete stati tik uz sama vrata dok se ona otvaraju. Nasuprot tome, sa klasičnim vratima treba računati da prostor koji je jedak polovini njihove širine – mora biti slobodan.

U starim zgradama postojale su garaže koje su mahom imale teška metalna garažna vrata koja se otvaraju na gore, tj. imaju kiper sistem. Ovaj sistem je tokom godina korišćenja pokazao svoje mane. Metalna vrata od garaže veoma su masivna, tako da se nosači i šine vremenom iskrive ili se blago izvitopere. To dovodi do sve težeg otvaranja i zatvaranja, a vremenom čak i do zaglavljivanja.

Konstrukcija godinama blago „tone“ u odnosu na ram. Da bi ova vrata besprekorno funkcionisala, sve treba da bude milimetarski precizno. Međutim, velika masa i česta upotreba najviše su zaslužni za to da ležišta i nosači propadaju. Zato se sve više vlasnika garaža, koje još uvek imaju ovakva garažna vrata, odlučuje da ih zameni novim.

Čak i obična dvokrilna metalna vrata koja imaju šarke, nakon više godina počinju da stvaraju poteškoće zato što se od težine šarke krive i vrata „padaju“ iz okvira. Potrebno ih je podizati kako bi se vratila u ležište i kako ne bi škripala prilikom otvaranja i zatvaranja.

Moderna garažna vrata prave se od lakših materijala koji su dovoljno čvrsti. Manja masa omogućila je de se izbegnu mnogi problemi. Kako bi se postigao idealan balans između postojanosti i težine, konstrukcija segmentnih garažnih vrata sastoji se iz više slojeva. Kostur vrata čini pocinkovani lim, a obloga u vidu izolacije pravi se od poliuretana. Proizvode se u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima.

U skladu sa tim koja je namena i pozicija garaže, biramo i garažna vrata. Ako je ona sastavni deo kuće sa izlazom direktno na ulicu, idealno bi bilo uzeti segmenta garažna vrata. Na taj način štedi se prostor, a sama garažna vrata pružaju dovoljno bezbednosti. Dodatna pogodnost je ta da se uz njih može naručiti i sistem za daljinsko upravljanje, pa čak i pametna garažna vrata čiji rad je moguće kontrolisati i izdaleka, preko mrežne aplikacije. Na taj način nikada više nećete brinuti da li ste zatvorili garažu kad odete na put.

S druge strane, ako imate kuću koja ima garažu kao izdvojen objekat u dvorištu, onda je pogodno da garažna vrata imaju i zastakljene delove u vidu prozora. Naročito su korisni ako vam ova garaža ponekad služi i kao radionica. Prozori omogućavaju više prirodne svetlosti unutra, dok su garažna vrata zatvorena.

Moguće je da radite i boravite u garaži i sa zatvorenim vratima, što je znatno prijatnije, naročito ako je napolju hladno. Prozori se mogu otvarati, što je dodatna prednost, jer obezbeđuje cirkulaciju svežeg vazduha. To je naročito važno ako u garaži popravljate kola ili koristite razne mašine. Boravak u neprovetrenom prostoru može biti opasan. Garaža je pogodno mesto za rad kada treba ofarbati neki komad nameštaja i slično. Preporučljivo je da se to radi sa otvorenim vratima zbog isparenja.

Bilo da je reč o garaži koja je u okviru kuće ili onoj koja je spoljni dvorišni objekat, mudra investicija je daljinsko otvaranje i zatvaranje. Tako štedite vreme, ali i postižete veći komfor.

Najkvalitetnija garažna vrata na tržištu možete lako pronaći na mirandre.com gde su modeli više proizvođača predstavljeni na jednom mestu. Za kupovinu se treba dobro pripremiti, a najbolje je početi upravo odande gde je izbor najveći.

Kada utvrdite koji tip garažnih vrata bi najbolje odgovarao vašim potrebama, lako ćete se odlučiti i za konkretan model i odgovarajuću boju. Savet je da uvek kupujete od najboljih prodavaca i proizvođača jer tu imate i obezbeđene redovne i vanredne servise.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво