Читај ми!

Da li je tri-de štampana kuća od gline budućnost stanovanja

Zapadno od Ravene, u italijanskom gradu Masa Lombarda, predstavljena je tri-de štampana kuća od gline, koju je osmislila i napravila Kompanija "Mario Cucinella Architects". Prototip kuće je osmišljen kao kombinacija najnovije tehnologije 21. veka i najstarijeg materijala za izradu kuća.

Neobična građevina nazvana je "Tecla", a predstavlja novi inovativni poduhvat. Kuća ima 645 kvadratnih metara, u obliku je školjke, a izgrađena je od lokalne gline i jedna je od prvih kuća nastalih tri-de štampom, navodi se u magazinu Architectural Digest.

Dizajner Mario Kucinela nada se da ovakav dizajn kuće može postati održiva opcija za stanovanje ljudima kojima nedostaje odgovarajući smeštaj zbog finansijskih problema ili raseljenja.

Tokom proteklih nekoliko godina koncipirani su brojni  domovi i naselja nastala tri-de štampom, koji se brzo grade, a troškovi gradnje su niski. Tako je 2017. godine napravljena takva kuća u Rusiji, a u Meksiku je napravljeno čitavo naselje.

Arhitektura u službi rešavanja stambene krize i održive budućnosti

Do sada su objekti građeni betonom ili sintetičkim materijalima poput plastike, a  "Tecla" - čiji je naziv izveden iz izmišljenog grada pisca Itala Kalvina, je spoj „tehnologije" i „gline" – izgrađena je od postojećeg materijala sa tla na mestu gradnje, pomešanom sa vodom, vlaknima od pirinčanih ljuski kao vezivom.

„Štampanje glinom ima svojih nedostataka. To je mnogo sporiji postupak od brzosušećeg betona.  Konstrukcija se može odštampati za 200 sati, ali glina se suši nedeljama, u zavisnosti od klime. Važno je istaći da soliteri od gline ne mogu da se grade", istakao je arhitekta Mario Kucinela.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво