Читај ми!

Sigurnosna vrata nisu luksuz, već potreba i svako bi trebalo da ih ima

Sigurnosna vrata odavno nisu luksuz. Štaviše, u današnje vreme postala su potreba, ali i standard prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata. Činjenica je da su nekada bila suviše skupa da bi svako mogao da ih priušti, ali danas je situacija potpuno drugačija.

Velika konkurencija, kao i sve veća ponuda na globalnom tržištu, zajedno su uticale na pad cena sigurnosnih vrata. Najviše se prodaju ona koja pripadaju srednjoj cenovnoj klasi. Čak iako niste u mogućnosti da ih priuštite, bolje da kupite neki od jeftinijih modela, nego da se oslanjate na to da će vam stara, drvena vrata, pružiti adekvatnu zaštitu i udobnost življenja.

Kvalitetna sigurnosna vrata pružaju mnogo više od bezbednosti doma. Njihova uloga je i poboljšanje kvaliteta stanovanja. Jedna od glavnih karakteristika im je dobra zvučna i toplotna izolacija. Sigurnosna vrata nisu široka samo zato što se unutra nalaze elementi od metala kojima je cilj da pruže čvrstinu i zaštitu, već i zato što se unutrašnji prostor može ispuniti posebnim izolacionim materijalima.

Na poprečnom preseku modela sigurnosnih vrata uočava se više slojeva. Zahvaljujući tome, i kod jeftinijih modela sigurnosnih vrata moguće je postići zadovoljavajuću zvučnu i toplotnu izolaciju.

U gradskim sredinama sa mnogo prometnih saobraćajnica, stambeni i poslovni prostori izloženi su prevelikom nivou buke. To se rešava izolacijom spoljnih zidova i kvalitetnom stolarijom, ali šta ćemo sa bukom koja dopire iz hodnika stambene zgrade? Svako ko je imao priliku da uporedi kako je to živeti u stanu sa običnim starim drvenim ulaznim vratima u odnosu na sigurnosna vrata, koja imaju dobru izolaciju, zna da je razlika drastična.

Ne samo da se bez dobre izolacije unutra čuje sve što se u hodnicima dešava (razgovori komšija koje prolaze, zvuk lifta ...), već se i spolja čuju zvukovi koji dopiru iz stana. Nije prijatno saznanje da neko spolja sluša razgovore, televizor ili muziku koju puštate. Vaša privatnost treba da ostane nenarušena.

Ako ste stara vrata zamenili novim sigurnosnim, dobro znate o čemu je reč. Sigurnosna vrata koja su ispunjena kvalitetnim izolacionim materijalima pružaju veću udobnost, predstavljajući efikasnu zvučnu barijeru.

Na tržištu nekretnina, stanovi sa sigurnosnim vratima mogu imati veću vrednost od onih koji ih nemaju. Nije samo reč o tome koliko sigurnosna vrata koštaju i da li je to mala ili velika investicija, već se radi i o prvom utisku koji na kupca nekretnina ostavlja. Osim izgleda zgrade, okoline i hodnika, ulazna vrata su prvo što vidimo.

Skladno uklopljena sigurnosna vrata primamljivog dizajna, govore mnogo toga. Pre svega, dopadljiva su na prvi pogled, a navode nas i na pomisao da sadašnji vlasnici razmišljaju o bezbednosti, te da se s posebnom pažnjom odnose prema svojoj imovini i da su voljni da ulože novac u kvalitet stambenog prostora.

Na našem tržištu u ponudi su sigurnosna vrata domaćih proizvođača, kao i ona iz uvoza. Cene variraju, a razlika potiče od toga o kojoj klasi je reč, kao i da li su poreklom iz domaće proizvodnje ili stižu iz inostranih fabrika.

Već na prvi pogled može se uočiti razlika između različitih klasa sigurnosnih vrata. Gruba podela svrstava ih u tri kategorije: niža, srednja i viša klasa. Ova klasifikacija nije u skladu sa međunarodnim standardom koji služi za kategorizaciju stepena sigurnosti. To je nešto sasvim drugo.

Klase sigurnosnih vrata koje su kod nas u ponudi, odnose se na cenovne klase, dok međunarodni standard bezbednosti sigurnosnih vrata vrši podelu na šest kategorija. Međutim, za nas kao kupce, najvažnije je da znamo kako da odaberemo sigurnosna vrata i da li su sva koja se na našem tržištu nude, dovoljno dobra.

Zato je važno kupovati od proverenih prodavaca i proizvođača. Kompletnu ponudu, koju čine domaća sigurnosna vrata, kao i ona iz uvoza, pronaći ćete na mirandre.com odakle je najlakše krenuti kada se odlučite za kupovinu. Cene zavise i od tipa sigurnosne brave koja se ugrađuje.

Svako domaćinstvo treba da ima sigurnosna vrata iz više razloga

Na prvom mestu je činjenica da se ona ne mogu lako obiti. Obična ulazna vrata sa klasičnim bravama, kakva su nekad bila na svim stanovima, danas predstavljaju bezbednosni rizik. Treba uzeti i u obzir okruženje. Zgrade u kojima ima veći procenat sigurnosnih vrata, ređe su meta provalnicima. U skladu sa tim, svaka ulazna vrata koja nisu sigurnosna predstavljaju slabu tačku.

Zašto je to tako? Zabluda je da je nemoguće razvaliti sigurnosna vrata. Međutim, glavno pitanje je na koji način i koliko je za to potrebno vremena. Što se sigurnosnih vrata tiče, sam pokušaj obijanja zahtevao bi upotrebu veoma bučnih mašina i alata. Pored toga, ništa ne bi moglo da se izvede brzo, već bi bilo potrebno dosta vremena. Bilo kakav pokušaj ne bi mogao da ostane neprimećen.

Tako da, logično je da će provalnici odustati u startu. Međutim, neophodno je naglasiti da treba obezbediti i sve druge, potencijalno opasne tačke u svom stanu ili u kući. Posedovanje sigurnosnih vrata je najvažniji korak, ali kada su kuće ili stanovi u prizemlju ili na nižim spratovima u pitanju, treba razmišljati i o prozorima i terasama, koje je neophodno osigurati na adekvatan način.

Kada birate sigurnosna vrata, odaberite model koji ima dopadljiv izgled, dobru izolaciju i koji vam cenovno odgovara. Obratite pažnju na akcijska sniženja ili mogućnost odloženog plaćanja, koju mnogi prodavci nude. Na taj način moguće je da sebi priuštite baš ona vrata koja vam se najviše dopadaju, bez obzira što prevazilaze predviđeni budžet.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара