Drvene leptir-mašne iz Medveđe putuju u sve krajeve sveta

Porodica Stojanović iz Medveđe pokrenula je 2014. godine proizvodnju modnih detalja od drveta. Mesečno naprave oko hiljadu ekoloških, drvenih leptir-mašni koje prodaju širom sveta. Uz novu opremu, planiraju i proširenje proizvodnog programa.

Kada je pre sedam godina za svoj rođendan dizajnirao i ručno napravio leptir-mašnu od drveta, Nemanja nije ni slutio da će taj modni detalj postati veoma tražen na tržištu. Kako su stizale porudžbine iz sveta preko interneta, Nemanjina neobična ideja polako je prerasla u porodični posao.

Po struci je viši anestetičar, u duši umetnik koji živi i stvara na relaciji Beograd–Medveđa.

„Samo radom, odricanjem, strpljenjem i, naravno moram da napomenem, uz najveću podršku i pomoć mog tate, uspeo sam da ostvarim svoje snove. Iz naše radionice otputovalo je na desetine hiljada drvenih aksesoara koji se i dan-danas nose širom sveta“, objašnjava dizajner Nemanja Stojanović.

Brzo su se srodili sa drvetom otac Goran, elektroinženjer, i mlađi brat Jovan sa diplomom Visoke poslovne škole.

Od drvenih leptir-mašni do ikona i duboreza  

Uz pomoć Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Razvojne agencije Srbije, nabavili su savremene mašine. Od prošle godine uz modne detalje prave i ukrasne kutije, satove, čiviluke, magnete, čak i torbe od drveta.

„Najbolji je orah koji je suv, star, zato što on ima bolju teksturu, malo je tvrđi za obradu, ali ubedljivo je najbolje drvo za ovu našu proizvodnju. Ovde ima mnogo stvari koje mogu da se dorade, ubace novi proizvodi – samo treba dobra volja, želja“, kaže Goran Stojanović iz Medveđe. 

„Može da se zaradi lepo, ali je dosta naporan posao, nije uopšte lak. Treba da pustimo u pogon i drugu mašinu i na toj drugoj mašini ćemo raditi drvene ikone i duborez“, priča Nemanjin brat Jovan.

Kreativni, marljivi, vredni. Predaha, kažu Stojanovići, nema. Proizvodni program uskoro će upotpuniti i drvenim suvenirima koji će iz Medveđe odlaziti u banje širom zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије