Burmanski safir „Rojal Blu“ od 118,88 karata u „Sotbiju“

Intenzivno obojeni dragulj zauzeće centralno mesto na aukciji "Sotheby’s Hong Kong Magnificent Jewels sale", koja će se održati uživo 7. oktobra u Kongresnom i izložbenom centru Hong Konga.

U prodaji su dva potencijalna dragulja, koji se nude na zahtev kupca uz procenu. Jedan je burmanski „Rojal Blu" safir od 118,88 karata ugrađen u dijamantski privezak.

Safir u obliku jastuka nema indikacije zagrevanja, prema procenama stručnih laboratorija Gübelin Gemological Laboratory. 

„Dubina boja, koja je intenzivno plava u kombinaciji sa sjajem, doprinosi lepoti dragulja", navode u laboratoriji.

Retko koji burmanski safir ove veličine i kvaliteta dospe na tržište.

Jedan od najpoznatijih primera je Rokfelerov safir, kamen koji je pravougaoni i slojevit od 62,02 karata, koji je otkriven u Burmi, a koji je fascinirao i filantropa Džona. D. Rokfelera još 1934. godine.

Drugi dragulj u boji koji privlači pažnju je negrejani burmanski rubin „Golubova krv" od 6,41 karata, postavljen na prsten od žutog i belog zlata od 18 k, okružen dijamantom francuskog reza.

Dragulj je dizajnirala hongkonška kuća visokih nakita, „Forms". Poseduje izveštaj američke gemološke laboratorije o kvalitetu.

„Manje od 10 odsto svih rubina kvalitetnog dragulja nije podgrejano, što ih čini retkim i impresivnim. Tamniji rubini se često zagrevaju da bi im se pojačala senka, ali negrijani rubini su prirodno intenzivnih boja", naveli su iz aukcijske kuće.

Procenjen je u rasponu od 2,2 miliona - 2,8 miliona dolara.