Читај ми!

Hrizantema – cvet sunca i simbol kraljeva, cvet ljubavi i poštovanja

Vesnik jeseni, pored lišća koje polako opada, hrizantema je u azijskim zemljama poznata i kao cvet sreće i u njenu čast se u Japanu svake jeseni održava Festival sreće.

Da bi jesen bila šarena, sada treba zasaditi hrizanteme. Ova jesenja ili zimska ruža u Evropu je stigla u 17. veku. Prva je bila žute boje pa je zato nazivana i „zlatni cvet“.

Hrizanteme vole rastresitu i peskovitu zemlju, trpe i senku i polusenku, a najlepše su kada su na suncu, gaje se tokom cele godine, ali samo u jesen daju cvet.

To je starinska, jako izdržljiva višegodišnja biljka. Ne napadaju je štetočine. Rane sorte cvetaju u septembru, kasne cvetaju u novembru. Razlikuju se i po veličini cvetova i visini stabljike.

„Hrizanteme su zaista lake za negovanje ako ste pogodili dobar supstrat i dobro zalivanje. Veoma su krte, morate pažljivo, biljka se izvadi iz saksije, stavlja se malo dublje i dobro se zategne korenov sistem, dobro pritisne i dobro zalije tog istog dana. Kad dođu prvi mrazevi, ona jednostavno precveta i ostaje lisna masa, nekad je zelena nekad se osuši, u proleće zasecate, pravilno i ravnomerno da bi napravila loptu, da ne štriči jedna gore, jedna dole", rekla je inženjer hortikulture Ana Stolić.

Kada se sade u saksije, potrebno ih je još više zalivati. Mogu se premeštati, pa kada nisu u cvetu, možemo ih staviti negde u pozadinu dok ne dođe vreme da zauzmu centralno mesto.

U Americi se veruje da hrizantema izaziva pozitivna osećanja i simbol je poštovanja i ljubavi. Na istoku je simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života.

U našim krajevima je tradicionalno nadgrobno cveće i veruje se da donosi mir i spokoj dušama umrlih.

Hrizantema u Japanu ima svoje mesto na nacionalnom grbu i ima svoj dan – Festival sreće. Simbolizuje večni život, moć, sreću i bogatstvo i nosilac je jang energije.

Veruje se da je cvet sunca i simbol carske porodice. Da bi bujno cvetale i bile ovako lepe, obavezna je prihrana bilo kojim cvetalom.

„Dovoljno je dohranjivati ih jednom mesečno, ja ih dohranjujem jednom nedeljno da bi cvetovi bili što gušći“, ističe Stolićeva.

Zahvaljujući hrizantemama, vrt i u jesen izgleda živopisno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво