Ovako se sređuje mala (dnevna) soba – tri sa tri

Ako je vaša dnevna soba mala, nema dovoljno kvadrata, a uz to još i pretrpana nameštajem, vreme je da je učinite prostorijom u kojoj ćete želeti da boravite – i sami, i kada imate goste.

Iako je skromne kvadrature, ne znači da dnevna soba ne može biti prava mala udobna i elegantna oaza u kojoj ćete uživati sa posetiocima i porodicom.

U slučaju da vaša dnevna soba ima dobar pristup prirodnoj svetlosti, stručnjaci savetuju da je ne blokirate tamnim zavesama. Ostavite prozore otvorenim da bi prostor bio prozračniji i tako delovao komotnije.

Svetle i tople boje zavesa

Ako nemate velike prozore ili je soba okrenuta ka severu, izaberite svetle i tople nijanse boja za zavese koje će potencirati količinu svetlosti koja dopire do sobe.

Još jedan trik je da zavese postavite što više moguće i da budu dugačke.

Stručnjaci za uređenje enterijera takođe savetuju da se odlučite za jedan veliki deblji tepih, umesto više malih prostirki ili ćilima, koji vizuelno mogu umanjiti prostor.

Višenamenski nameštaj je poželjan. Na primer, ugaona garnitura za sedenje koja se može pretvoriti u ležaj ili klub-stočić koji se može koristiti i kao tabure.

Važno je da nameštaj bude postavljen direktno uz zid, jer se tako štede dragoceni centimetri.

Kada su boje u pitanju, jedna od preporuka je da zidovi i pod male dnevne sobe budu u – beloj boji. Izbegavajte tapete ili stikere sa vertikalnim prugama jer ćete tako napraviti utisak manje sobe. Ako ste baš ljubitelj pruga, birajte one horizontalne.

Ogledala i umetničke slike kao vredan trik

Takođe, da biste prostoru dali dodatnu dubinu, okačite slike većih dimenzija sa motivima iz prirode. Ogledala takođe mogu da prevare oko i daju utisak veće prostorije nego što ona to jeste.

Još jedan koristan savet odnosi se na TV. Zidni televizor je mnogo bolja opcija od televizora koji će zauzeti preko potreban prostor na nekoj polici. Kada smo kod polica, uvek birajte one koje imaju više nivoa za odlaganje.

Zidovi se mogu još iskoristiti i za viseće police ili ploče za odlaganje stvari, novina...

Klub stočić nabavite u kompletu sa tabureima koji se mogu staviti ispod stola. Tako neće trošiti prostor kada nemate goste. Izbegavajte glomazne fotelje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво