Čardak – mesto gde se pije kafa i slave letnji sveci

Dvospratne kuće sa otvorenim tremovima, u narodu poznate kao čardaci, vrhunac su graditeljskog umeća seoskih majstora 18. i 19. veka, ali i svedoci života predustaničke i ustaničke Srbije. Jedan takav objekat, koji je služio kao gostinska kuća, nalazi se u Tavniku kod Kraljeva. Od 1985.godine pod zaštitom je države kao spomenik kulture.

Čardak Igrutina Podgorca gotovo dva veka krasi domaćinstvo Podgoraca u Tavniku.

„Bilo bombardovanje, bilo i zemljotresa on je tako stajao. Nije makao nikud. To je zid 70 santima to je stabilna kuća takoreći skroz. Pračukundeda mi je zatekao taj čardak. Koje godine je to pravljeno to ne znam“, rekao je Rade Podgorac, iz Tavnika kod Kraljeva.

Da je iz dvadesetih godina 19. veka, utvrdio je krajem prošlog veka tada mladi arhitekta kome su konzervacija i zaštita čardaka bile prvi posao u kraljevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Ovakav objekat svedočio je o napretku porodica, ali su ih gradile tek pošto podignu kuće i ekonomske objekte.

„To su mlekari, to su obori, to je brašnar, kasnije se pravila naravno štala za krupnu stoku, sitnu stoku i tek onda kada domaćin dobro uposli svoju porodičnu zadrugu, kada počne novac da stiže, on sebi može da dozvoli "luksuz" da napravi ovakav jedan reprezentativan objekat“, istakao je Rajko Čubrić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

U podrumu ozidanom kamenom čuvala se burad. U sobama na spratu, koje je zagrevala zidana furuna, boravili su isključivo najstariji članovi porodične zadruge. Na velikom tremu se pila kafa, čak i slavili letnji sveci.

Iako je ovde živeo domaćin, ovo je bila i gostinska kuća. Gosti koje je porodica posebno uvažavala imali su tu čast da prespavaju baš u čardaku“, rekao je Nemanja Jakovljević.

Majstori su se trudili da što lepše ukrase stubove, ogradu i tavanicu. Bilo je to vreme ustaničke Srbije u kojoj su domaćini bivali sve bogatiji.

„On već ima novac da može da izgradi ovakav objekat, a drugo ne plaši se od turskog zuluma da će da dođu da mu upale kuću, da mu pokupe stoku i ostalu imovinu. Mi smatramo da je ovo zaista jedan objekat, jedna retkost koju teško možemo da nađemo, naročito ne ovde u ovim našim krajevima, jer to je davno, davno izumrlo“, napomenuo je Rajko Čubrić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

U Osmanlijskom carstvu, čardaci su bili mala granična utvrđenja u kojima se stražarilo. Na našim prostorima, osim kao gostinske kuće u domaćinstvima, imućnije porodice gradile su ih pri crkvama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво