Šta bi sve trebalo da znate o kićenju novogodišnje jelke

Čini nam se da još nismo skinuli ukrase od prethodne Nove godine, kad eto već Nova godina kuca na vrata. Vreme je za ukrašavanje, i odlazak po dobro znanu šarenu kutiju sa ukrasima za jelku. Obuzima nas praznična euforija i jedva čekamo da ukrasimo svoj dom.

Centralno mesto u dekorisanju zauzima svakako novogodišnja jelka. Pitali smo stručnjake za uređenje enterijera  kako na najbolji način postaviti i dekorisati novogodišnju jelku.

Naša sagovornica, Irena Jovanović, podelila je sa nama savete o kombinovanju boja ukrasa i uklapanju jelke u životni prostor.

Prostor: Odredite veličinu novogodišnje jelke u odnosu na veličinu prostorije, da bi jelka bila prvo što ćete videti kada uđete u dom.

Boje, ukrasi i tip novogodišnje jelke: Na raspolaganju vam je uglavnom tradicionalna zelena jelka, veštačka ili prirodna. Ako želite da eksperimentišete bojama to može biti i bela ili ljubičasta boja.

Što se tiče boja novogodišnjih ukrasa, da bi novogodišnja jelka delovala elegantno, držite se pravila primene najviše tri boje. Takođe možete eksperimentisati sa različitim nijansama jedne boje.

Veće novogodišnje ukrase ređajte u donjem delu jelke, a kako idete prema vrhu, ređajte manje ukrase.

 Detalji čine da novogodišnja jelka deluje bajkovito. Možete dodavati mašne, pahulje...

„Svake godine modni dizajneri diktiraju modnu scenu, od toga šta će se i kako nositi od odeće, aksesoara, uređenja doma, do toga koja je boja moderna pri dekorisanju novogodišnje jelke i ukrašavanja doma. Ja lično volim da je u mom domu moderna boja koja se te godine sviđa mojoj deci, a mi najviše volimo šareno, sve nijanse toplih boja od crvene, preko narandžaste do bordo i tople ljubičaste“, rekla nam je Irena.

Boje i kombinacije - od tradicionalnog crveno-zelenog do smelih kombinacija

Modni dizajneri kažu da su za ovu godinu, kao trend izabrane bela i plava boja.
Da bismo vam pomogli da se što bolje odlučite za boju vaše jelke u ovoj novogodišnjoj noći dobro je da poznajete neke zanimljivosti o bojama.

Zelena - deluje umirujuće. Slaže se sa crvenom, jer je u komplementarnom kontrasu u odnosu 50:50. Osim toga dobićete kontrast hladnih i toplih tonova. Zelena boja se lepo slaže i sa svim nijansama žute i narandžaste.

Bela - bela jelka sjajno izgleda za ukrašavanje ukoliko koristite jednu boju najviše dve. Što se tiče boje ukrasa, lepo ide u kombinaciji sa srebrnim tonovima.

Plava - deluje umirujuće, lepo se slaže sa srebrnom ili ljubičastom. Tirkiz, jedna od nijansi plavih je trenutno vrlo popularna boja. Može se kombinovati sa ukrasima u kivi zelenoj boji, neutralnim bojama i nekim nijansama ljubičaste.

Ljubičasta - ili jedna od nijasni purpurne koja je bila boja, određena samo za plemstvo, može delovati vrlo elegantno. Ukoliko se odlučite za ljubičastu boju jelke bićete vrlo originalni ove godine, pazite da ne stavljate više od dve boje. Tirkiz, plava, srebrna, pink ili roze su boje koje idu uz ovu boju novogodišnje jelke. Ako hoćete posebno da je naglasite, odlično se kombinuje sa narandžastom ili zlatnom bojom.

Pink - možete je kombinovati sa neutralnim bojama. Ukoliko želite upadljivu jelku, kombinujte jarku ili „hot pink" nijansu u kombinaciji sa tirkiz, ljubičastom i crvenom.

Crvena - simbol radosti i ljubavi, boja koja se često koristi pri ukrašavanju novogodišnjih jelki. Veruje se da štiti od negativne energije. Crvena se može kombinovati sa mnogo različitih boja - zlatnom, srebrnom, belom... Za smelije verzije jelke, crvena i zelena se mogu kombinovati sa sada popularnom tirkiznom bojom.

Neutralne boje - daju elegantan izled novogodišnjoj jelci. Boje koje se koriste koa neutralne su srebrna, bela, zlatna, siva, bež, braon.

Šareno - što šarenije to bolje. Koriste se jarke boje i sve je dozvoljeno.

Važno je zadovoljstvo

Novogodišnja jelka je nešto što treba da vam predstavlja zadovoljstvo dok je zajednički kitite sa svojom porodicom, prijateljima, decom ili čak i sami...

To je vaš lični pečat za ovu godinu i treba da vam se sviđa i bude lepa na oko. Izaberite jelku koja se vama sviđa, jer je ipak to vaša Nova godina.

Mi smo samo malo želeli da vam pomognemo ukoliko imate nedoumicu u biranju boja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се