Blistavog lica u Novu godinu – šljokice i trepavice, spremite se!

Haljina – konačno je taman, uspela sam! Cipele – kupljene, mada uz malo laktanja na rasprodaji. Frizer – rešen još u septembru... Šminka – naravno zakazana. Za 31. decembar, kalendari obaveza profesionalnih šminkera su skoro potpuno popunjeni. Kod nekih je sve već zakazano i za doček Pravoslavne nove godine. Deo novogodišnje euforije, poslednjih godina, sve više je i praćenje i poštovanje trendova u šminkanju, pa dame na vreme zakazuju, ne samo kompletno profesionalno šminkanje, već i ono probno – naravno, ništa se ne sme prepustiti slučaju.

Milena Pešić ima dugogodišnje iskustvo u šminkanju. Za desetak godina, koliko se bavi ulepšavanjem, senkama, šljokicama, maskarom i drugim čudotvornim sastojcima, promenila je, na svoj način, lica na stotine žena za različite prilike.

Podelila je sa nama nekoliko saveta, koje mogu poslužiti damama koje nisu u prilici da posetite šminkera, a žele „kompletni mejk ap“.

Milena kaže da pripadnice ženskog pola mesecima unapred zakažu šminkanje za 31. decembar i da su to uglavnom osobe koje su radno angažovane u novogodišnjoj noći. Iz godine u godinu, dodaje Milena, sve su ažurnije i sve ranije rezervišu svoj termin. Što je sigurno – sigurno.

„Ono što je sada trend, za doček Nove godine, su prvenstveno duge, istaknute trepavice, bogate šljokičavim senkama, ajlajnerom različitog kolorita u kombinaciji sa 'nud' usnama. Ne obraća se, kao što je to nekada bilo, velika pažnja na boju očiju, već se biraju nijanse šminke za oči o kojima dame maštaju a koje možda do sada nisu probale“, rekla je Milena.

Ističe da je važno da se šminkom za novogodišnje veče, pruži koloritnost i energičnost licu, imajući u vidu da je reč o svečanoj prilici. To je ono – „Ako neću sad, kad ću“?

„Osim toga, blistav, svež i zdrav izgled kože lica je veoma bitan. Uz kvalitetan puder i be-be kremu, to je moguće postignuti, naravno, u kombinaciji sa korektorom za pokrivanje nepravilnosti, rumenilom i prajmerom za blistavost tena“, savetuje šminkerka.

Nikako bez crvenog ruža

Iako su jedan od trendova tzv. nud usne, naša sagovornica smatra da je u novogodišnjoj noći neizostavan crveni ruž, i to sve nijanse, od jarkocrvene do zagasitobordo nijanse, čime je, kako tvrdi, senzualni i zavodljiv izgled zagarantovan.

„Crveni ruž se najčešće kombinuje uz klasični tzv. smouki ajz i crni ajlajner“, savetuje Milena.

Međutim, šminka koja je trenutno moderna, neće imati poželjan efekat, ako se ne prilagodi uzrastu osobe koja se ulepšava.

„U zavisnosti od generacija novogodišnja šminka se menja. Tinejdžerke su spremne da eksperimentišu i da smelo nose jarke nijanse senki tako da biraju žute, narandžaste, lavanda ili mint-zelene nijanse senki. Te vedre i smele nijanse rezervisane su samo za večernji izgled u kombinaciji sa nud karminom. Žene najčešće preferiraju prirodni izgled sa akcentom na oči, prirodnim obrvama i bez prenaglašenog konturisanja. Teže jednostavnošću i eleganciji“, objašnjava Milena.

Osim prilagođavanja šminke godinama, zanimalo nas je da li se zahtevi dama razlikuju u odnosu na to gde dočekuju Novu godinu (kafana, trg, klub...). Valjda se neće „ful“ našminkati i devojka za doček u nekoj hotelskoj svečanoj sali, i ona koja s dečkom ide na Zlatibor, na primer...

„U tom smislu se ne razlikuju zahtevi klijenata, svi žele da budu lepi i primećeni. Oni koji putuju na planinu, jezero ili u neku drugu državu, od mene umeju da potraže savet o tome, koja bi im šminka najbolje pristajala uz njihov ten i toaletu za tu noć“, kaže Milena.

Razmišljali smo i o metroseksualcima. Pitali smo šminkerku da li su joj se za ulepšavanje u novogodišnjoj noći javili i pripadnici jačeg pola. 

„Nova godina je rezervisana za nežniji lepši pol, nema muškaraca. Ipak, tinejdžeri zakazuju termine za maturske večeri ili mladoženje za venčanje. Tada se kod muškaraca najčešće radi pokrivanje nesavršenosti i ujednačavanje tena“, ispričala je Milena.

Činjenica je da se moda, pa tako i ona koja se odnosi na šminku, brzo menja. Tako dame sada traže nešto drugo u odnosu na zahteve od prošle godine, tokom priprema za najluđu noć.

Ne može se bez šljokica

„Prošle godine su bile zastupljenije svetlucave senke u prahu koje se prelivaju i daju blistavost ili jako krupne šljokice koje daju efekat 'krljušti' na kapcima. Ove godine su traženije višebojne senke sa šljokicama u jednoj senci (tubi) srodnih nijansi. Na primer, u jednoj tubi svetlocrvene i tamnocrvene šljokice ili srebrne i crvene šljokice. Osim toga, usne se dodatno iscrtavaju u težnji za većim volumenom. Novina su šljokice na sredini usana, koje daju dodatni efekat punoće. Naglašeno konturisanje je znatno smanjeno u odnosu na prošlu godinu“, objasnila je Milena osnovne razlike. 

Dodala je da se trendovi u šminkanju trenutno polako vraćaju u devedesete godine ali, kako ističe, nadograđeni najboljim elementima iz prethodnih sezona. Tako da usne krase smeđe, braon i zemljane nijanse karmina.

„Nijansa olovke mora biti što približnija boji ruža, kako ivica ne bi bila vidljiva, i time olovka za usne ispunjava primarni zadatak. Insistira se na prirodnom izgledu čak i u večernjim časovima (izlascima). Kontrast je veoma bitan jer daje energičnost i prozračnost licu, što se postiže ajlajnerom različite debljine i raznobojnim olovkama za oči, na primer, kombinacija braon senke, ajlajnera i zelene senke, koje se nanosi na donji deo očnog kapka“, ispričala je Milena.

U poslednjih godinu dana, trend su i mat ruževi ljubičastih i purpurnih nijansi. Tinejdžerke su smelije i nose glamurozniju šminku, dok dame preferiraju prirodniji, blistaviji izgled.

Ako smo u situaciji da se same šminkamo za novogodišnju noć, uz nekoliko saveta, to je vrlo izvodljivo i može se uspešno završiti. Ipak, treba se čuvati nekih „zamki“.

Efekat lutke - bez jakih obrva molim!

„Najčešće greške kod samostalnog šminkanja javljaju se kod pogrešnog izbora pudera, ali i četkica kojom se nanosi. Tamniji puderi u odnosu na vaš ten ne daju efekat preplanulosti već, ako se ne nanese adekvatna boja i to na pravilan način, daje efekat nemarnosti, neurednosti. Jako je bitna i četkica kojom se nanosi puder, ona mora biti velika puna dugih vlakana koja se nanosi kružnim pokretima“, savetuje Milena.

Važno je izbegavati istovremeno prenaglašavanje i očiju i usana. Mora se napraviti izbor –ili usne ili oči.

Upozorava i da vrlo debele, i u boji kose jednako iscrtane obrve daju efekat izgleda lutke i da prirodne obrve moraju biti nekoliko nijansi svetlije ili tamnije.

„Pri izboru olovke za obrve primenite sledeće pravilo: ako imate svetliju kosu odaberite dve, tri najanse tamniju boju, a ako imate tamniju kosu, birajte za nijansu, dve, svetlije olovke. Kada se radi o trepavicama – potrudite se. Nanesite nekoliko slojeva maskare, a ne jedan potez ka gore koji trepavice ne produžava niti im daje volumen. Nanesite maskaru u tri sloja i tom prilikom koristite poteze napred-nazad od baze trepavica ka samom vrhu“, konkretna je naša sagovornica.

Dakle, za novogodišnju noć, šminka treba da bude glamurozna, a akcenat je na svežem i blistavom tenu koji prate svetlucave senke i mat karmin. Zbog dužeg trajanja šminke, preporučuje se istovremena uporeba fiksatora u prahu i u spreju. Znači, dobro i profesionalno „zacementirati“!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво