Primena LED rasvete u modernom enterijeru

Rasveta je od vrhunskog značaja za kvalitet enterijera, reći će svaki vrstan arhitekta. Od svetlosti u prostoriji zavisi u kojoj meri će ona biti saglediva i kakvu će atmosferu imati. Rasveta treba da se planira tokom projektovanja objekata ili prilikom renoviranja.

Pametno osmišljena rasveta podiže raspoloženje i čini prostor funkcionalnijim. Izborom rasvete možemo napraviti željene izmene u prostoru, od vizuelne širine do akcentovanja određenih boja i delova nameštaja.

Za velike prosorije najčešće se radi o sistemu osvetljenja, centralnog osvetljenja putem visilice ili dominantnog lustera i niza led sijalica i lampi, koje zapravo vizuelno završavaju stilsku priču u prostoru.

Primena LED sijalica u modernom enterijeru

Upotreba led svetla je u velikom porastu poslednjih godina. Razlog leži u savršenoj funkcionalnosti i štednji električne energije, ali i fantastičnim vizuelnim efektima.

Pored velike ekonomičnosti, led rasveta se ističe i svojom trajnošću u odnosu na klasične sijalice. Led rasveta postoji u različitim bojama i tonovima, a mnoštvo oblika i formi je čine neverovatno prilagodljivom najrazličitijim potrebama dizajnera enterijera.

U zavisnosti od namene prostora i afiniteta, mogu se birati led sijalice koje emituju prirodnije (svetlo žuto) i efektnije (belo) svetlo.

Led rasveta treba da se svojom formom i bojom savršeno uklopi u preovlađujući stil enterijera. U tu svrhu je daleko jednostavnije poverenje ukazati vrsnom arhitekti nego načiniti nepriličan izbor.

Led rasveta se danas sa lakoćom postavlja u delove nameštaja, na primer u otvorene police u dnevnoj sobi ili neposredno ispod gornjih elemenata u kuhinji, što kuhinjski radni prostor čini vrlo praktičnim. Zapravo, led rasveta ima primenu u svakom kutku doma.

Sobna vrata sa led svetlima

Kao što možete videti i na sobna vrata se mogu primeniti efekti led sijalica. Sobna vrata sa staklom, gde su primenjene LED diode, dostupne u različitim veličinama,
bojama i folijama stvaraju meko svetlo i veoma lep efekat u prostoriji.

Ono što je sad dekorativni hit sa LED sijalicama jesu kvake na sobnim vratima koje svetle. Daju veliku dozu elegancije. Naravno to se sve mora uklopiti sa ostalim elementima dizajna u enterijeru.

Led rasveta u kupatilu

Kupatilo će dobiti potpuno novo ruho, ako u okvir ogledala ugradite led sijalice.

Posebno je atraktivan spoj drvenih kupatilskih polica sa za to mesto neočekivanom led rasvetom.

Umesto lampe na noćnom stočiću, led traka može da bude ugrađena u krevet sa strane na koju se najčešće ustaje, sa vrlo praktičnim prekidačem koji dođe „pod ruku“.

Inspiracija u starom industrijskom osvetljenju

Jednostavnost i funkcionalnost industrijskog skladišnog osvetljenja iz sredine XX veka privukla je dizajnere koji su ponudili serije osvežavajućih visilica, koje se odlično uklapaju u moderne enterijere domova, ali i urbanih kafića, restorana i butika.

Starinski izgled lampi i visilica daje specifičan šarm iako se radi o modernoj LED rasveti, koja je nastala u poslednjim decenijama.

Spoj starog i novog nigde nije toliko efektan kao kada je u pitanju rasveta, jer arhitektama i dizajnerima omogućava igru detaljima na vrlo lak i pritom funkcionalan način.

Bakar kao osveženje

Jedna od novina koja je odlično prihvaćena širom sveta je upotreba bakra, naročito zbog njegove osobine da poboljšava enterijer specifičnim metalnim sjajem. Budući da boja bakra nije česta u enterijeru, izbor bakarnih visilica ili lampi unosi toplinu u prostor, naročito ukoliko se radi o dominantno minimalističkom enterijeru.

Tu su i raskošne bakarne lampe u nizovima sa malim sijalicama, u kombinaciji sa pastelnim tonovima, koje najviše odgovaraju ekstravagantnim prostorima koje je potrebno akcentovati efektnim i sofisticiranim osvetljenjem. Jasna refleksija bakra daje toplotu i osećaj luksuza čak i kada se radi o vrlo hladnom enterijeru.

Najbitnija stvar kada se uvode bakarni elementi u enterijer je mera jer vrlo lako može doći do prezasićenja. Vizuelno komforna rasveta čini dom prijatnim mestom i podiže kvalitet života, te stoga zahteva punu pažnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво