Konkurs italijanske škole za modu i dizajn

Povodom obeležavanja 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, na inicijativu Italijanskog instituta za kulturu i Akademije del Luso u Beogradu, a u saradnji sa Ateljeom Igor Todorović i Komorom italijansko-srpskih privrednika, organizovan je nacionalni konkurs za dodelu stipendije u oblasti mode za mlade talente u Srbiji.

„Jednom kada probaš da letiš, hodaćeš zemljom sa očima okrenutim ka nebu, zato što si gore bio i zato što gore želiš da se vratiš“, misao je Leonarda da Vinčija, a tema konkursa, čija je početna tačka za razmišljanje, let kao metafora slobode.

Od kandidata se očekuje da pokažu inovativnost i kreativnost, pre svega slobodno izlože koncepte i prikažu ideje.

Pobednik dobija priliku da pohađa jednogodišnji specijalistički program u italijanskoj školi za modu i dizajn u Beogradu.

„Ovim konkursom italijanska škola za modu i dizajn želi da promoviše mlade talente u Srbiji. Odlučili smo da im pomognemo da se iskažu i ostvare svoje snove. Možemo da im prenesemo veštine kako bi naučili da crtaju ono što su zamislili i da realizuju nacrtano - izaberu materijal, sašiju to i proizvedeno plasiraju na tržištu“, rekao je Soraja Češkin iz Akademije del Luso u Beogradu.

Napomenuo je da u akciji učestvuju najznačajniji predstavnici za tu vrstu projekta, od profesora do privrednika, koji mogu pomoći da stupimo u kontakt sa kompanijama tako da se mladi u budućnosti mogu povezati sa firmama i uraditi nešto za sebe.

Svi učesnici konkursa moći će da pohađaju seminar koji će držati predstavnici domaće i italijanske modne industrije. Dobiće priliku da razgovaraju o radovima i dobiju savete.

„Moraju da znaju i neke tehničke aspekte, ne samo dizajnerske, jer pored dizajna postoji jako veliki broj ljudi koji iza svega toga funkcioniše i cilj nam je da animiramo te mlade ljude da to shvate kao jedan izvanredan posao koji je negde postao globalno vrlo tražen“, navodi Igor Todorović, modni dizajner.

Učesnici konkursa mogu biti svi učenici srednjih škola na teritoriji Republike Srbije, ali i mladi do 26 godina.

Konkurs je otvoren do 19. aprila, a sve informacije o uslovima mogu se naći na sajtu Italijanskog instituta za kulturu.

Prijave se šalju na adresu predstavništva Akademije del Luso, u Beogradu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво