Čitaj mi!

„Sirogojno džemperi“ osvojili Japan

Jedinstveni, ručno rađeni džemperi zlatiborskih pletilja, godinama su deo modnih metropola širom sveta, a jedna od njih je i Tokio, tržište na kome je u poslednjoj deceniji plasirano na hiljade komada ove srpske robne marke. Ugovoren je novi proizvodno-izvozni posao, koji će znatno povećati devizni priliv.

Zlatiborsko selo Sirogojno, koje već pet decenija neguje tradiciju ručno rađenih odevnih predmeta od islandske vune, nedavno su posetili predstavnici japanske firme sa kojima su ugovoreni novi proizvodno-izvozni poslovi.

Jedinstveni, ručno rađeni džemperi zlatiborskih pletilja, godinama su deo modnih metropola širom sveta, a jedna od njih je i Tokio, tržište na kome je u poslednjoj deceniji plasirano na hiljade komada ove srpske robne marke.

„To je pre svega jedan karakterističan proizvod, nešto što ne postoji na japanskom tržištu. Dobra kombinacija boja i motiva, čine ga drugačijim od svega onoga što imamo priliku da vidimo. Zato očekujemo unapređenje proizvodnje i prodaje“, kaže Masato Ebine.

Za Japansko ali i mnoga svetska tržišta, trenutno radi oko 700 pletilja koje, uprkos višedecenijskom iskustvu, za ovaj posao prolaze dodatnu obuku.

„Mi smo svesne da ti naši džemperi idu na sve strane sveta i ponosne smo što znamo to da uradimo i što smo uspele da uradimo“, navodi pletilja iz Ravni Divna Starčević.

Jasminka Starčević kaže da nije bilo lako za Japance raditi, imali su obuku, grupovođu koji im je pokazivao kako da džemperi budu bolje urađeni.

Uz nove ideje i modifikaciju koja zadržava tradicionalan način izrade, proizvodnja i prodaja „Sirogojno džempera“ iz godine u godinu se povećava za 10 odsto.

Visoki standardi izrade, materijala i dizajna jesu ono bez čega se ne može na japansko tržište, ali ono po čemu su ovi proizvodi prepoznatljivi, jesu zlatiborski motivi.

Menadžer razvoja firme „Sirogojno kompani“ Ana Ljubojević kaže da su se proteklih dana dogovorili o detaljima vezanim za novu kolekciju i da u narednoj sezoni ti proizvodi koje već prodaju, budu dopunjeni i muškim džemperima.

„Postignut je dogovor za potpuno nove proizvode. To su proizvodi za dekorisanje enterijera“, kaže Ljubojevićeva.

Novi proizvodi, kako se očekuje, doneće veće angažovanje ovdašnjih pletilja, ali i povećanje deviznog priliva koji je u prošloj godini iznosio oko 800 hiljada evra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 25. okt 2013, 07:12) - aMILIVOJE ČOLIĆnonymous [neregistrovani]

vrijedne ruke

Već dugo godina iz prikrajka pratim radove vrijednih gospođa i njihov rad mi se neobično sviđa.Drago mi je da napredujete,i vidim po modelima da ste ua samom vrhu po kvaliteti i svim drugim detaljima.SVIM tim vrijednim ženama od srca želim puno uspjeha u radu.

(četvrtak, 24. okt 2013, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Bez šale, stvarno su prelepi modeli

(četvrtak, 24. okt 2013, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

piksi

napisite piksi na njima ima da idu kao ludi pogotovu u nagoji