„Javna tajna“ Alekse Jelića

Podstaknut uspehom albuma prvenca i inspirisan zvukom Olivera Mandića, Aleksa Jelić bio je u potrazi za tajnama. Iskrene emocije, moderan i kvalitetan zvuk glavni su sastojci izdanja „Javna tajna“ predstavljenog danas u holu RTS-a.

Zahvaljujući izvanrednom uspehu albuma prvenca U tami disko kluba, ekskluzivac najstarije izdavačke kuće u regionu dobio je priliku da ponovo podeli svoje inspiracije, stvaralaštvo i umetnost sa publikom.

Javna tajna objavljena je u decembru 2010. godine i, prema prvim reakcijama, Aleksa Jelić opravdao je poverenje matične izdavačke kuće i poklonika savremene muzike.

Mladi umetnik komponovao je većinu pesama na novom izdanju, a aranžmani i produkcija povereni su, kao i na debitantskom albumu, renomiranim muzičkim producentima "Black sheep".

Svečanoj promociji u zgradi RTS-a, prisustvao je veliki broj kolega mladog kantautora. Među prvima su naravno stigli članovi najuže porodice, otac, stric i brat od strica (kraće „Ju grupa"), a potom Oliver Mandić čije je stvaralaštvo bilo Aleksina inspiracija za novi muzički materijal.

„Aleksu znam još kada je bio dečačić, mislim da lepo i kreativno razmišlja o modernoj muzici i zato sam ipak odlučio da danas dođem i pružim mu podršku. Imponuje mi ako je iz mojih pesama crpeo inspiraciju", rekao je Mandić istakavši da odavno nije bio u zgradi RTS-a u Takovskoj.

Prema njegovim rečima, „Jelići seniori", kao i on sam, pripadaju ovdašnjoj muzičkoj istoriji, dok je Aleksa usmeren slušaocima novog doba.

„Siguran sam da je i tada i danas pesma ta koja je najvažnija, bez obzira čak i na žanr. Pesma je ta koja dopre do srca slušaoca i onda traje... ili ne traje. Mislim da je i Aleksa, kao i mi veterani, pravio ove pesme sa velikom željom i pažnjom baš sa tom idejom. Da dopru do uha i srca, a pre svega da traju", objasnio je Oliver Mandić.

Glavni i odgovorni urednik PGP RTS-a Aleksandar Pilipenko na promociji albuma Alekse Jelića potvrdio je da je ta izdavačka kuća sa mnogo poverenja ponovo dala priliku kantautoru da plasira svoje stvaralaštvo.

„Već je utabao svoj umetnički put kojim ide sigurno i često vrlo smelo. PGP ga u tome iskreno podržava", rekao je Pilipenko.

Članovi autorskog tima ističu da su imali želju da čitav album odiše iskrenim emocijama, bude prepoznatljiv po izuzetnim tekstovima, a omiljen i prihvaćen zbog modernog zvuka.

Iskusni poznavaoci domaće muzike možda će prepoznati i nešto od fragmenata najbolje tradicije eks-Ju pop muzike, jer je Aleksina velika inspiracija za novi materijal bilo stvaralaštvo Olivera Mandića,čiji rad ceni još od detinjstva.

Svojim glasovima pesme su dodatno oplemenile Marija Mihailović i Ana Štajdohar, kao i brojni saradnici.

Aleksa Jelić se odrekao ukupnog dela svog profita od prodaje u korist akcije RTS-a TELETON za opremanje dnevnih boravaka dece sa smetnjama u razvoju.

Tako će svi koji kupe Javnu tajnu u stvari biti učesnici i jedne humane inicijative.

Mladi pevač tokom predstavljanja albuma premijerno je otpevao numeru Ludi i mladi koja se već izdvojila.

Promociji su, osim brojnih predstavnika medija prisustvovali i Ognjen Radivojević, Nikola Čuturilo, Ana Štajdohar, Marija Mihailović, Aleksandra Perović, Sonja Lapatanov i mnoge druge ličnosti javnog i umetničkog života Beograda.