Читај ми!

Manjifiko: Opet me majka pitala jesi li to sine ti pisao ili su neke stare narodne

Manjifikova muzika za kafanu i pozorište „Kafana Ljubljana“ dostupna je na svim muzičkim platformama. Inspiracija za početak priče o albumu „Kafana Ljubljana“ bila je predstava „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja je još od septembra prošle godine svaki put propraćena ovacijama, a publika po izlasku iz sale i dalje peva pesme iz predstave.

Mini-album Kafana Ljubljana je specijalno izdanje sa pet pesama rađenih za potrebe pozorišne predstave Edip, objašnjava Manjifiko u uključenju u Jutarnji program.

„Eto, nekada se desi da muzika ima nakog smisla i van onoga za šta je bila rađena, što se desilo upravo sa predstavom Edip. U pitanju su songovi, nekog kafanskog stila, kafanske romantike, bluza“, dodaje autor.

Zbog bolesti nije bio u mogućnosti da prisustvuje premijeri predstave u Beogradu, ali ju je gledao kada je Jugoslovensko dramsko pozorište gostovalo u Ljubljani, i priznaje da mu je probudila snažne emocije.

„Čovek se naježi, pusti suzu, poneki osmeh. Stvarno, divna je predstava. I baš mi je drago ako ta muzika zaživi i van pozorišta i da ljudi to pevuše.“

Robert Pešut Manjifiko i njegov brat Aleksander Pešut Šac poznat su tandem koji komponuje muziku za filmove. U poslednje vreme producirali su muziku za film i seriju Vera, klasik Montevideo, kao i novi film Dragana Bjelogrlića Lančana reakcija.

„Ja sam potpuno slučajno upao u tu primenjenu muziku. Nisam uopšte znao da li sam upotrebljiv kao pop autor. Evo, u slučaju Bjelogrlića i još ponekih reditelja pozorišnih i filmskih, čini mi se da ja mogu da doprinesem nešto njihovoj režiji, njihovoj slici i njihovom stilu. Baš mi je drago zbog tog neočekivanog talenta koji sam otkrio u sebi“, priznaje Pešut.

U pesmama iz predstave Edip, dok se u ljubavnim tekstovima bore Eros i Tanatos, u zvuku se izdvaja tradicija kafanskog trija – harmonika, kontrabas i gitara. Uz Manjifikov vokal, na kontrabasu se smenjuju Jan Gregorka i Vanja Dizdarević, dok Nedžad Rovčanin svira gitaru, a Mirza Zembo harmoniku.

Oduševljena publika i ekipa koja radi na predstavi bili su povod da pesme izađu i na albumu koji je Manjifiko simbolično nazvao Kafana Ljubljana, muzika za kafanu i pozorište.

„Majka me je opet pitala: 'Sine jesi li stvarno ti to napisao? Nisu to neke stare narodne?‘. Kažem, pa eto, ja pisao, majko“, otkriva Manjifiko.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво