Читај ми!

„Lords of the Sound“ predstavili domaćoj publici Cimerove spektakularne filmske numere

Najavljeni kao nezaboravno iskustvo, koncerti sa delima filmske muzike Hansa Cimera izazvali su ogromno interesovanje publike. U gradovima u regionu, kao i u Novom Sadu i Beogradu rasprodata su i dodatna izvođenja.

Vrhunac karijere Hansa Cimera su nagrade Oskar, Zlatni globus i Gremi. Njegov muzički opus su partiture za filmove Kišni čovek i Gladijator, evergrin tema Nemoguće misije, popularna muzika Pirata sa Kariba, songovi filmova Kralj lavova i Madagaskar, a tu su i Dina, GravitacijaŠerlok Holms, Čudesna žena.

Ovaj niz uspešnih filmova ujedno je koncertni program revijskog orkestra Lords of the Sound (Gospodari zvuka).

„Muzika Hansa Cimera je veliki izazov i za orkestar i za mene. Osim što dirigujem, ja sam i kompozitor filmske muzike, razumem njena pravila i poruke. Posebno obraćam pažnju na umetnički aspekt dela koje izvodimo, ali mislim da je važna i činjenica da možete da je slušate uz kokice, kao u bioskopu“, kaže dirigent Šahroh Fatizade.

Zamisao je bila da orkestar predstavi sve najvažnije melodije Cimerove muzike i njenu prilagodljivost žanrovima. Za to je organizovana vrhunska produkcija, ekipa od šezdeset članova, koju čine i hor i orkestar, solisti i tehnika.

Njihovi nastupi pokazuju da je simfonijski zvuk i dalje najbolji izbor za film, jer je posebno privlačan publici. Činjenica je da su „Lords of the Sound“ atraktivni u toj meri da su rasprodali svoju evropsku turneju. Turneja je razlog što su u Srbiju došli iz Hrvatske, a nakon Beograda putuju u Slovačku, zatim Estoniju i tako dalje.

„Ovaj spektakl postoji već nekoliko godina, a mi ga sve vreme usavršavamo, poboljšavamo nastup i trudimo se da privučemo što više publike koja dobro zna dela Hansa Cimera. Dodali smo različita vizuelna rešenja, jer želimo da predstavimo atmosferu svakog dela posebno, tako da na kraju dobijemo i scenski doživljaj“, objašnjava Fathizade.​

Orkestar je osnovan u Kijevu, pre desetak godina, u nameri da ponudi onaj granični zvuk između umetnosti i zabave, tj. muziku koja uključuje i umetnost i zabavu. Tako i prezentuju filmska dela.

Uz Cimerove fotografije i naraciju o njegovom umetničkom putu, projektovane filmove i rasvetu koja prati ritam kompozicija, „Gospodari zvuka” su u Beogradu ponudili kompletan audio-vizuelni doživljaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се