Читај ми!

Plejlista za Dohu – Lavovi, vaka-vaka, život je tombola...

Dok se 32 reprezentacije u Kataru bore za titulu najbolje na svetu, izabrali smo (ponovo bez Nede Ukraden, Ilketa i ostalih članova žirija "Pesme za Evroviziju“) sada najboljih šest stranih pesama inspirisanih fudbalom i fudbalerima, koje odlično mogu da posluže kao saundtrek svakog narednog mundijalskog dana na programima RTS-a.

1) Three Lions (It's Coming Home)

Ako bi zbog nečega Englezi zaslužili da osvoje bilo koje takmičenje u fudbalu, onda je to ova pesma, zapaljivog refrena, duhovitog teksta u kojem se spominje sve najlepše i najgore što je ta reprezentacija prošla (osim "Božije ruke" što je normalno, ne sme se u Boga dirati).

Božićna verzija došla je pošto su Engleskinje postale evropske prvakinje ove godine, a original je napisan za evropsko prvenstvo u Engleskoj 1996, od kada se po pitanju uspeha muške reprezentacije ove zemlje nije mnogo promenilo.

Slušati glasno, još bolje pevati. Obratite pažnju ko služi pivo u originalu iz 1996. i ko svira gitaru 2022.

2) The Cup of Life

Harizmatični latino izvođač Riki Martin je krajem devedesetih eksplodirao na svetskoj pop sceni sa pesmom Livin' La Vida Loca.

Nalik njoj je i naslovna pesma Mundijala u Francuskoj 1998. godine La Copa de la Vida, odnosno na engleskom The Cup of life. Brzi ritam sambe, trube i nezaobilazno "Ale, ale" učinile su tu pesmu velikim hitom. 

3) The Time of Our Lives

Italija je 2006. godine osim titule svetskog šampiona dobila i jednu od najboljih pesama posvećenih događaju koji svake četvrte godine zaustavi vreme na mesec dana.

Italijanska vokalna grupa "Il divo" i američka RNB pevačica Toni Brakston spojili su dva pomalo nespojiva žanra. Njihova saradnja donela je pesmu uz koju ćete nakon svakog finala Mundijala imati nalet emocija kao da se na četiri godine opraštate sa voljenom osobom, a ne sportskim takmičenjem.

Naziv "Vreme naših života" opravdano je u potpunosti jer je svaki Mundijal novo, neponovljivo iskustvo, kako za takmičare, tako i za navijače širom sveta. 

4) La Vida Tombola

Kao i sve velike stvari u životu, pesma La Vida Tombola uopšte se ne sluša i ne peva tako. I to je njena najveća vrednost. Pravljena je da se pevuši dok pikaš loptu u prašnjavoj, pustoj ulici u kasno leto, bilo gde na svetu.

Priča kaže da su se Dijego Maradona, Manu Čao i Emir Kusturica sreli u Napulju, zbog dokumentarnog filma Maradona by Kusturica (2008). Muziku za film je napravio Manu Čao.

Srpski reditelj je želeo da Čao peva pesmu "Sveti Maradona" Čaovog prethodnog benda Mano negra. Francuski muzičar španskog porekla odlučio je da napravi novu pesmu - "Život je tombola".

Druga najveća vrednost pesme su senzibiliteti trojice majstora isprepletani u sceni na kraju Kusturičinog filma. Dok Manu Čao peva i svira pesmu posvećenu Maradoni oslonjen jednom nogom na zid prilazi mu El Pibe i sluša. Njegove oči se ne vide, ali Kusturičina kamera lovi izraz donjeg dela lica.

I onaj Maradonin osmeh kad ne znaš da li plače ili se smeje.

5) Wavin' Flag + Waka Waka

Prvo Svetsko prvenstvo na afričkom kontinentu 2010. godine podarilo je navijačima dve numere kojih se mnogi i dan-danas nostalgično sećaju. Šire živopisnost, vibrantnost, slobodu i nadahnuće "crnog kontinenta".

Waving flag je slobodarska himna koju je snimio relativno anonimni somalijsko-kanadski izvođač Kejnan. Uvod sa jurišničkim bubnjevima i navijačko-horskim pevanjem svrstava ovu pesmu među najporepoznatljivije u kategoriji fudbalskih. Snažna poruka u tekstu omogućava da se za nju vežu i oni koji ne prate fudbal.

Šakira je sinonim za Svetsko prvenstvo, Kolumbijka je jedini izvođač koji je tri puta zaredom nastupao na otvaranju Mundijala. Afrički ritmovi su bez problema legli njenim kukovima. Waka Waka (This Time for Africa) je kompletan paket - i plesni ritam, i koreografija, i spot, i zarazne reči koje gotovo niko ne zna šta znače, ali ulaze u uši.

6) Ramenez la coupe a la maison

Pesma podrške reprezentaciji Francuske Ramenez la coupe a la maison, što u prevodu znači "Vratite pehar kući" brzo je osvojila srca fudbalskih sladokusaca.

Iako nije zvanična himna Svetskog prvenstva u Rusiji, na neki način postala je sinonim za ovaj turnir.

Autor pesme je francuski hip-hop izvođač Vežedrim, a pesma živahnog ritma i rime koja lako ulazi u uši brzo se širi i okupira mozak.

Nemojte se iznenaditi ako posle nekog vremena slušanja ove numere, prožete autotjunom,  naučite napamet tim Francuske. Pesma ne obiluje kvalitetnim tekstom, ali ima nešto što će vam staviti osmeh na lice, a imena fudbalera među usne.

Listu najboljih šest domaćih (ne navijačkih) pesama inspirisanih fudbalom i fudbalerima pogledajte i poslušajte OVDE.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи