Читај ми!

Divna Ljubojević obeležila tri decenije stvaralaštva

„Pesma heruvima“ naziv je koncerta kojim su Divna Ljubojević i Hor za duhovnu muziku „Melodi“, u Kolarčevoj zadužbini obeležili jubilej – 30 godina stvaralaštva.

Misiju čuvara pravoslavne tradicije i povratka duhovne muzike na mesto koje joj pripada, Divna Ljubojević ispunjava na način koji je u skladu sa njenim imenom.

Već tri decenije sa „Melodima“ nedeljom i praznicima poje u manastiru Vavedenje u Beogradu, objavljuje albume i nastupa na koncertima u zemlji i inostranstvu. Ovaj nastup ispratila je puna sala Kolarčeve zadužbine.

„Veličina prostora u koji ulazi publika na koncerte veća je nego crkva i ljudi dolaze sa drugom idejom da slušaju muziku, ali kroz taj koncert 'nalovi' se stotinu duša koji posle dolaze i u crkvu i zato je to dobra stvar“, navodi umetnica.

Na koncertu posebni gosti. Muški ansambl „Sveti Jefrem“ iz Budimpešte, koji takođe neguje muziku pravoslavnog istoka. Na programu su bila dela ruskih, beloruskih, srpskih i grčkih kompozitora, a okosniva koncerta Heruvimska pesma.

„Zbog toga što je to jedan deo u liturgiji kada se spajaju nebesko i zemaljsko. Tada kaže Heruvimska pesma da mi podražavamo heruvime i ostale anđele koji u večnosti pevaju Bogu i služe mu liturgiju. Heruvimska pesma je najčešće obrađivani deo od strane kompozitora i mi smo pevali nebrojano puta različite kompozicije“, objašnjava Divna Ljubojević.

Spokoj, mir i ispunjenost duha osećanja su koja ostaju nakon koncerta Divne Ljubojević. Njeno se pojanje opisuje kao „nebeska svetlost koja pomera granice poimanja lepog, harmoničnog i duhovnog“.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи