Читај ми!

Bojan Suđić: Bemus je tradicija naše kulture i naše svesti

„Zavodljivo… kao muzika!“, slogan 54. Beogradskih muzičkih svečanosti - Bemusa 2022.

„Mislim da je loša praksa da se o klasičnoj muzici govori kao nekoj distanciranoj muzici koja je samo za odabrani krug ljudi. Ja više volim da je zovem umetničkom muzikom koja je vrlo komunikativna i koja danas na različite načine traži mogućnost da komunicira sa što širom publikom. To nije samo kod nas već u celom svetu. Mislim da umetnička muzika to radi na jedan uspešan način", rekao je maestro Bojan Suđić, diregent SO i Hora RTS, profesor FMU.

Ističe da je uvek problem u novim delima, još uvek je osnova umetničke muzika 18. i 19. veka kao i prve polovine 20 veka.

„Način na koji se danas približava muzika, čini mi se da prati duh vremena i to je na kraju nešto najkvalitetnije što je ljudski um stvorio. Umetnička muzika na jedan sveobuhvatan način zaista najviše razvija duh", rekao je maestro Suđić.

Ističe da publika dobro reaguje na umetničku muziku. Da je imao tokom godina jako dobar kontakt sa publikom i da mu je drago kada ga obični ljudi prepoznaju zbog onoga što reprezentuje.

„Bemus je najstariji festival umetničke muzike, tradicija koja se ne sme ispustiti. Ovo je 54. Bemus koji je tokom istorije imao uspone i padove. On govori o našoj kulturi, o našoj svesti. Pored svih poteškoća napravili smo vrlo raznovrstan,kvalitetan i interesantan festival. Trinaest koncerata je raspoređeno tokom 15. dana festivala", rekao je maestro Bojan Suđić,diregent SO i Hora RTS, profesor FMU. 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво