Читај ми!

Preminuo legendarni džez saksofonista Faroa Sanders

Faroa Sanders, čuveni američki džez saksofonista, preminuo je u 81. godini, saopštila je Sandersova izdavačka kuća „Luaka Bop“.

„Luaka Bop“ je na Tviteru navela da je Sanders preminuo u miru okružen porodicom i prijateljima u Los Anđelesu.

„Uvek i zauvek najlepše ljudsko biće, neka počiva u miru“, navodi se u saopštenju Sandersove izdavačke kuće.

Rođen kao Farel Sanders u Litl Roku u Arkanzasu 1940. godine, Sandersova karijera je započela u Oaklandu u Kaliforniji.

Nakon preseljenja u Njujork 1960-ih, počeo je da sarađuje sa San Ra, koji mu je dao ime Faroa, pre nego što je postao član benda Džona Koltrejna. Sanders je svirao sa Koltrejnom sve do njegove smrti 1967. godine.

Uz Koltrejna, Sanders je bio ključna figura na spiritualnoj džez sceni. Njegov album Karma iz 1969. godine, koji je uključio uticaje tradicionalne afričke i južnoazijske muzike, smatra se jednim od glavnih ranih dokumenata ove forme.

Tokom ranih 1970-ih, Sanders je nastavio da objavljuje ploče kao vođa benda, uglavnom za Impuls etiketu. Godine 1971. nastupio je na „Putovanju u Sačihanandu“ Alis Koltrejn, još jednoj prekretnici u modalnom i avangardnom džezu.

Nakon napuštanja „Impulsa“ 1973. godine, Sanders je objavio albume za „Aristu“ i avangardnu džez etiketu „India Navigejšon“, pre nego što je 1980-ih objavio seriju ploča za izdavačku kuću „Tereza“.

Iako je Sandersova produkcija počela da usporava 90-ih, Sanders je nastavio da ide na turneje. Sredinom 2010-ih, Sanders je čuo kompoziciju britanskog elektronskog producenta Sema Šeparda, AKA Flouting Points, i zamolio je da sarađuje sa njim.

Ta saradnja rezultirala je albumom „Promisiz“ koji je snimljen 2019. sa Londonskim simfonijskim orkestrom. To je bio Sandersov prvi novi album u više od jedne decenije i bio je široko prihvaćen.

Odajući počast Sandersu na Instagramu, Šepard je napisao: „Moj divni prijatelj je preminuo jutros. Tako sam srećan što poznajem ovog čoveka, i svi smo blagosloveni što njegova umetnost ostaje sa nama zauvek. Hvala Faroa“, naveo je Šepard.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи